Inspektori traže da nadležni organi u FBiH utvrde maksimalne visine marže za pelet i drvne sortimente

0
233
U sjedištu FUZIP-a održan sastanak glavnih tržišnih inspektora iz Federacije BiH

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove danas je održan sastanak s glavnim tržišnim inspektorima iz FBiH. Razgovarano je o unapređenju saradnje tržišnih inspekcija u Federaciji BiH u vezi sa angažmanom i problematikom rada, raspoloživim kapacitetima i odgovorima na krizu, s fokusom na zaštitu potrošača u FBiH kroz provođenje inspekcijskih nadzora u oblasti kontrole cijena i implementaciju odluka Vlade FBiH po pitanju osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata.
Glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić prisutne je upoznao s aktivnostima Federalne uprave za inspekcijske poslove povodom analize stanja tržišta i utvrđene kalkulacije cijena ogrijevnog materijala koju je, po zaduženju Vlade FBiH, izvršio Federalni tržišni inspektorat.
“Analizom efekata provođenja mjera kontrole cijena i marži u FBiH utvrđeno je da su inspekcijske aktivnosti značajno doprinijele stabilizaciji cijena u FBiH koje su niže nego u zemljama okruženja. Nažalost, inspekcijski nadzori ne mogu biti i sredstvo suzbijanja ili sprečavanja opće inflacije i poremećaja kada je riječ o enormnom rasta cijena na globalnom tržištu”, kazao je Ramić.
Istaknuto je da neadekvatan i neusklađen zakonodavni okvir kojim je regulisan rad tržišnih inspektorata u značajnoj mjeri onemogućava maksimiziranje efekata inspekcijskog nadzora i postizanja svrhe kažnjavanja, naročito u kontekstu niskih zakonom propisanih kazni i neprecizno definisanih nadležnosti tržišnih inspektora.
Shodno tome, zaključeno je da je nužna izmjena niza zakona – o kontroli cijena, o zaštiti potrošača, o unutršanjoj trgovini FBiH, o ugostiteljskoj djelatnosti, o fiskalnim sistemima i niza drugih iz nadležnosti tržišnih inspekcija. Sa sastanka je također upućen apel nadležnim izvršnim organima u FBiH za utvrđivanje maksimalne visine marže za pelet i drvne sortimente, kako bi se spriječile manipulacije na tržištu energenata na štetu potrošača.
Sastanku su prisustvovali predstavnici kantonalnih uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, te tržišni inspektori iz Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona i Ministarstva trgovine, turizma i zaštite na radu Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.