IsDB formirala Fond od 730 miliona dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa

0
608
IsDB Grupa će takođe uložiti u istraživanje i razvoj, te pružiti tehničku pomoć u borbi protiv virusa Covid-19

Islamska razvojna banka (IsDB), većinski vlasnik Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo osnovala je poseban fond za finansijsku podršku i ublažavanje negativnog zdravstvenog i socioekonomskog utjecaja pandemije virusa Covid-19. Vrijednost fonda je 730 miliona američkih dolara, a sredstva su namijenjena finansiranju javnog i privatnog sektora.
Ovim programom predviđeno je 280 miliona dolara iz sredstava IsDB-a i iz Islamskog fonda solidarnosti za razvoj državnih projekata i programa. Tri stotine miliona dolara obezbjedila je Međunarodna islamska korporacije za finansiranje trgovine (ITFC), a namijenjeni su za finansiranje trgovine. Agencija za osiguranje investicionog i izvoznog kredita (ICIEC) osigurala je dodatnih 150 miliona dolara za pokriće osiguranja.
Navedene aktivnosti IsDB-a obuhvatit će finansiranje javnog i privatnog sektora u cilju smanjenja širenja i utjecaja pandemije u zemljama članicama IsDB-a, te povećati njihovu otpornost na novonastalu situaciju. Finansiranje će biti ponuđeno u obliku grantova, koncesijskih resursa, podrške za trgovinu, pozajmica prema privatnom sektoru, te pokriću političkog i pravnog rizika osiguranja, navodi se u saopćenju Islamske razvojne banke.
IsDB će rasporediti sve dostupne instrumente finansiranja za što brže usmjeravanje sredstava u svrhu podrške svojim zemljama članicama.
Finasijska pomoć će biti podrška jačanju zdravstvenih sistema, finansiranju nacionalnih planova spremnosti i reakcije na epidemije, obrazovanju javnosti, nadzoru bolesti, prikupljanju i analizi podataka, obezbjeđenju stabilnosti osnovnih socijalnih usluga, učvršćivanju mreža socijalne sigurnosti i podrška aktivnostima privatnog sektora.
IsDB Grupa će takođe uložiti u istraživanje i razvoj, te pružiti tehničku pomoć za prevenciju i obuzdavanje pandemije. Pored toga, IsDB će aktivirati i poseban program razmjene znanja, najboljih praksi i tehničke ekspertize u odgovoru na izazove krize, saopćeno je.