Isplata novčanih podrški u poljoprivredi tek nakon provjere dokumentacije

0
155
Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima Poljoprivredne zadruge 'Planinsko mlijeko'

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Poljoprivredne zadruge ‘Planinsko mlijeko’ iz Šipova o problemu isplate novčanih podrški za kooperante ove zadruge.
Ministar Hrnjić sa saradnicima upoznao je prisutne predstavnike ove zadruge o potrebi dostavljanja potpune dokumentacije, kao i pravnim mogućnostima koje im stoje na raspolaganju. Dodao je da ministarstvo vrši upravni nadzor nad provođenjem zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Federaciji BiH radi isplate novčanih podrški, te najavio dodatne kontrole s ciljem sprečavanja zloupotreba budžetskih sredstava, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Tokom sastanka, predstavnici ministarstva istakli su i potrebu da se izvrši potrebni nadzor, te da su Upravi za indirektno oporezivanje BiH uputili i dopis za provjeru određenih računa na kojima su navedene identične količine prodanog mlijeka. Ministar Hrnjić prezentirao je činjenice koje potvrđuju da se ne radi o diskriminaciji na etničkoj osnovi, nego isključivo govore o zakonskim procedurama, a što su potvrdili i predstavnici ove zadruge tokom sastanka.
“Stav ministarstva je vrlo jasan. Isplata novčanih podrški mora zadovoljiti propisane uslove i to je jedini način da isplate budu realizirane. Predstavnicima ove zadruge predočeni su veleprodajni fiskalni računi koje su dostavljale zadruge s područja entiteta Republika Srpska za svoje kooperante s područja Federacije BiH. Kantonalna ministarstva nadležna za poslove poljoprivrede u Kantonu 10 i Unsko-sanskom kantonu su u obavezi da donesu rješenja po navedenim predmetima”, kazao je ministar Hrnjić.
Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su i tokom današnjeg sastanka odbacili bilo kakvu povezanost s diskriminacijom poljoprivrednih proizvođača po etničkoj osnovi, te ukazali da je jedini cilj i opredijeljenje, dosljedna primjena zakonskih i podzakonskih propisa čime se štite budžetska sredstva i institucije Federacije BiH, a samim tim i interesi poljoprivrednih proizvođača, saopćeno je iz Ministarstva.