Ispuniti uvjete za potpisivanje novih ugovora s KfW-om

0
542
Ministar Bevanda i direktor kancelarije KfW-a u BiH Adam Drosdzol

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas novoimenovanog direktora Ureda Razvojne banke Njemačke (KfW) u BiH Adama Drosdzola s kojim je razgovarao o ispunjavanju uvjeta za potpisivanje ugovora za nove projekte u BiH.
Sagovornici su se složili da se uspješno realiziraju projekti koje finansira KfW te su finanlizirane, ili su u završnoj fazi, procedure u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH za potpisivanje ugovora koji trebaju biti zaključeni do kraja godine.
Naglašeno je da je sve spremno za potpisivanje ugovora za projekat zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci te da je nužno uskoro okončati procedure za potpisivanje ugovora u projektima energetske efikasnosti u javnim objektima Federacije BiH, dok su Republici Srpskoj završene ove procedure.
Sagovrnici su se složili da su projekti KfW-a posebno bitni jer ih prate značajna grant sredstva te je to razlog više da se ispuštuju ranije potpisani ugovori o finansiranju kako bi se realizirali započeti kreditni projekti, ali i pripadajuća grant sredstva, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.