Izgradnja Bloka 7 u Tuzli trebala bi početi u narednih 60 dana

0
780
Ministar Džindić razgovarao sa američkim ambasadorom Nelsonom o energetskoj saradnji

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom.
Na sastanku je razgovarano o predstojećem 5. Energetskom samitu koji će biti održan od 16. do 18. aprila u Neumu. Riječ je o nastavku uspješnog dijaloga u energetskom sektoru, koji organiziraju i finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ). Glavna tema samita bit će energetska tranzicija, tržište električne energije i plina, energetska efikasnosti i obnovljivi izvori energije, što su ključne teme za razvoj energetskog sektora u BiH.
Federalni ministar upoznao je ambasadora Nelsona o aktuelnom stanju energetike u Federaciji i Bosni i Hercegovini uopće. Razgovarano je o projektu Bloka 7 u Tuzli, kao najznačajnijoj investiciji na nivou Federacije BiH, čija izgradnja bi trebala da počne u narednih 60 dana. Blok 7 Termoelektrane Tuzla će biti izgrađen s najsavremenijom i najboljom opremom i ispunjavat će sve evropske standarde u zaštiti okoliša.
Kada je riječ o regulativi u oblasti plina, ministar Džindić je naglasio da je neophodno uključivanje američke ambasade, USAID- a i Vijeća ministara BiH, kako bi ovaj zakon bio prvo donesen na nivou države BiH i kasnije harmoniziran na nivoima entiteta.
Bilo je riječi i o ispitivanju i eksploataciji nafte i naftnih derivata na području BiH, za što već nekoliko godina postoji veliki interes i međunarodnih korporacija.
Američki ambasador dao je podršku planovima i projektima ovog ministarstva, prije svega kada su u pitanju kapitalni projekti za razvoj energetskog sektora u BiH.