Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice počinje iduće godine

0
661
Sporazum su potpisali ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić

U Općini Ilidža dana je uistinu bilo svečano – potpisan je Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji izgradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Sporazum su potpisali načelnik Općine Ilidža Senaid Memić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.
Na taj način će jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji sarajevske općine Ilidža, izgradnja tramvajske pruge Ilidža–Hrasnica, uskoro početi s relaizacijom.
Strane potpisnice sporazuma su saglasne da je procijenjena investiciona vrijednost projekta 40 miliona KM. Općina Ilidža ovim sporazumom se obavezala da će u skladu sa raspoloživim mogućnostima sufinansirati projekat izgradnje tramvajske pruge u iznosu do 25 posto investicione vrijednosti, te da će riješiti imovinsko-pravne odnose kao i pribaviti građevinske dozvole za tramvajsku prugu i potrebne saglasnosti za izvođenje radova, saopćeno je iz press službe Općine Ilidža.
Ministarstvo se obavezalo da će sa Ministarstvom finansija KS pokrenuti proceduru vanjskog zaduživanja za obezbijeđenje finansijskih sredstava iz kredita sa garancijom države BiH za realizaciju ovog projekta.
“Općina Ilidža već dugi niz godina intenzivno radi na izvedbenom planu projekta pruge Ilidža-Hrasnica. Tramvajski saobraćaj je ekološki najbolji i najkvalitetniji vid saobraćaja u većini zemalja. Dogovor je da iduće godine počinjemo sa radovima”, izjavio je načelnik Memić, te zahvalio Vladi KS na razumijevanju, važnosti i vrijednosti problema i značaja ovog projekta.
Dodao je kako je napravljena čitava avenija prema Hrasnici za realizaciju ovog kapitalnog projekta.
“Ovaj projekat je od interesa za sve građane Kantona Sarajevo, a ne samo Ilidže. Cilj Vlade KS je da što je moguće više poveže sve općine u Kantonu Sarajevo javnim prijevozom, tramvajima i trolejbusima. Od iduće godine gradi se najmodernija pruga obostrano od 13 km, sa dvije okretnice, sa modernim sistemom naplate i video nadzorom”, rekao je ministar saobraćaja Šteta.