Zemlje GFCM-a usvojile 15 odluka za očuvanje morskih resursa na Sredozemlju i Crnom moru

0
1028
Potrebno učiniti više napora na smanjenju prekomjernog ribolova u regiji (Foto: FAO)

Povodom 43. zasjedanja Generalne komisije za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) predstavnici 22 zemlje i Evropske unije sastali su se u Atini kako bi sagledali preporuke i rezolucije za poboljšanje upravljanja i očuvanja morskih resursa širom regije.
Nakon sedmicu dana intenzivne rasprave na bazi naučnih podataka i analiza iz cijele regije, zemlje GFCM-a usvojile su 15 odluka kojima se osigurava očuvanje i održivo korištenje morskih živih resursa na Sredozemlju i Crnom moru.
“Oko 78% procijenjenih ribljih zaliha prekomjerno je iskorišteno u Sredozemlju i Crnom moru. Ovim odlukama zemlje se obavezuju da će uložiti napore na smanjenju prekomjernog ribolova u regiji s krajnjim ciljem dugoročne održivosti ribljih zaliha”, rekao je Abdellah Srour, izvršni sekretar GFCM-a.
Članovi GFCM-a također su se složili da pojačaju borbu protiv ilegalnog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova, posebno usvajanjem dviju preporuka kojima se zemlje obavezuju da dostavljaju i razmjenjuju informacije o ribolovnim sporazumima i ribolovnim aktivnostima.
Konačno, na sjednici je istaknuta važnost jačanja veze naučno-političke politike i prepoznaje se značaj Fish Foruma kao ključnog katalizatora, nakon što ga je Generalna skupština UN-a prepoznala kao slučaj najbolje prakse.
GFCM je regionalno ribarsko tijelo FAO-a s nadležnošću za sve morske vode Sredozemnog i Crnog mora. Njegov glavni cilj je osiguranje očuvanja i održivog korištenja živih morskih resursa, kao i održivi razvoj akvakulture.