Izvoz brzorastućih kompanija premašio 1,9 milijardi KM

0
714
Na press-u najavljena konferencija 'Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju'

Poslovati, kontinuirano rasti i razvijati se, izazove pretvoriti u prednost, viziju pretočiti u ostvarenje, izazov je koji je uspješno savladalo 1.216 brzorastućih kompanija u Bosni i Hercegovini u 2017. godini. Samo godinu ranije broj brzorastućih u BiH je bio 667.
To je i jedan od razloga zbog čega Poslovne novine drugu godinu zaredom realizuju projekt ‘Brzorastuće kompanije u BiH i regiji’ u saradnji sa analitičkim partnerom LRC-om, uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH, u partnerstvu sa NLB bankom. U sklopu projekta organizovati će i konferenciju na kojoj će dodijeliti priznanja kompanijama koje su ostvarile složenu stopu godišnjeg rasta (CAGR) veću od 10%.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da ovaj projekt Poslovnih novina podržava Vanjskotrgovinska komora BiH, nastojeći da ukaže na važnost promocije ovih kompanija (kojih je u odnosu na godinu ranije više za 101%) jer njihova iskustva i modeli poslovanja mijenjanju sliku bh. ekonomije. Dodao je da su brzorastuće kompanije u 2017. zapošljavale 71.070 radnika i ostvarile izvoz od 1,9 milijardi KM.
Direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a Emil Kučković rekao je da Poslovne novine u suradnji sa analitičkim partnerom LRC-om već dugi niz godina prate rast i razvoj uspješnih kompanija, čije rezultate će kroz projekte i kampanje plasirati javnosti u BiH, ali i u zemljama regiona.
“Mnoge od ovih kompanija prevazišle su lokalnu sredinu i posluju na regionalnim, evropskim, pa i svjetskim tržištima. Upravo je i LRC jedna od takvih brzorastućih kompanija, koja je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja za kvalitet usluga i inovativnost“,rekao je Kučković.
Direktorica Projekta i glavna i odgovorna urednica Poslovnih novina Alena Ahmetspahić-Fočo, najavila je i prvu poslovnu konferenciju pod nazivom ‘Učinak brzorastućih kompanija na bh. ekonomiju’, koja će se održati 25. aprila 2019. u hotelu Tarčin Forest Resort, nadomak Sarajeva, a na kojoj će se podijeliti priznanja za brzorastuće kompanije.
“Kroz konferenciju i panele ukazaćemo na važnost brzorastućih kompanija, osobito donositeljima političkih i ekonomskih odluka, o potrebi snažnog poticanja zapošljavanja i digitalizacije kao preduvjeta rasta ekonomije i BDP-a. A jedna od važnih tema o kojoj će se dogovoriti biće sigurnost dokumenata i elektronski potpis“, kazala je Ahmetspahić-Fočo.
Predsjednica Uprave NLB banke d.d. Sarajevo Lidija Žigić kazala je da NLB Banka već drugu godinu podržava ovaj projekt i daje podršku brzorastućim kompanijama u BiH čvrsto vjerujući da upravo ova preduzeća čine motor razvoja privrede naše zemlje.
“S tim u vezi, i dalje ćemo nastaviti nuditi usluge i proizvode koji su prilagođeni upravo potrebama ovih preduzeća, a kako bismo efikasno podržali njihov brzi rast i razvoj, te kako bi ove kompanije ostvarivale još bolje rezultate. U cilju ostvarivanja što boljih rezultata učesnicima Konferencije pripremili smo zanimljivu temu ‘Kako struktuirati kreditnu transakciju?’ koja će vjerujemo pomoći kompanijama pri donošenju ispravnih odluka“, kazala je Lidija Žigić.
Direktor Sektora prodaje Triglav osiguranja Emir Krivošija rekao je da će na predstojećoj konferenciji javnosti predstaviti novi proizvod ‘Osiguranje komercijalnih potraživanja’.
Adna Sejmen, iz marketinga City Špeda, koji je već drugu godinu zaredom specijalni partner je izjavila da se City Šped posljednjih godina svrstava među brzorastuće kompanije, jer su kvalitetno i odgovorno pružanje usluga principi koji uprkos nezahvalnom ambijentu za poduzetništvo u BiH daju rezultate.
Poslovne novine za april pripremaju i specijalnu publikacija u kojoj će biti objavljene analize i rang-liste brzorastućih u BiH i zemljama regiona. Osim projekta ‘Brzorastuće kompanije u BiH i regiji’ Poslovne novine su početak ove godine obilježile i izlaskom na još jedno tržište regije, te najavile realizaciju projekta ‘100 najvećih u Srbiji’.
_________
Napomena: Brzorastuće kompanije su one koje su u posljednje tri godine imale kontinuiran uspjeh poslovanja, koji između ostalog podrazumijeva rast prihoda, zaposlenih, te rast dobiti posljednje dvije godine, bez blokada transakcijskih računa na dan rangiranja, bonitetna ocjena 3, 4 ili 5, prihod 2017. godine preko 300.000 KM.