JANAF odbacio tvrdnje MOL grupe o visini transportnih tarifa nafte

0
20
JANAF se oglasio o optužbama MOL-a o previsokim cijenama transporta nafte

JANAF je u subotu ponovno odlučno odbacio tvrdnje MOL grupe o visini transportnih tarifa kao neosnovane i neutemeljene, navodeći uz ostalo kako se cijena transporta nafte definira u pregovaračkom postupku prema utvrđenoj metodologiji, a koja je predstavljena predstavnicima MOL-a na zajedničkom sastanku.
“Uz postojeći tarifni sustav i regulatorni nadzor na nacionalnoj i EU razini, JANAF svim svojim korisnicima definira cijene transporta u pregovaračkom postupku na pravedan i transparentan način. Cijena transporta nafte definira se u pregovaračkom postupku prema utvrđenoj metodologiji koja nije vezana za pojedinu pravnu osobu, nego za duljine i iskorištenost kapaciteta dionica naftovoda. Metodologija formiranja cijena prezentirana je predstavnicima MOL grupe na zajedničkom sastanku s predstavnicima JANAF-a”, navodi se u saopćenju Jadranskog naftovoda (JANAF).
Time su iz JANAF-a reagirali na saopćenje koje je MOL objavio u petak, a u kojem su iz mađarske kompanije ponovno ustvrdili da je cjenovna politika JANAF-a i dalje nepravedna i podrazumijeva previsoke cijene odnosno transportne tarife. Iz MOL-a su pritom naveli i kako već dugo istražuju ‘razloge iznimno visoke naknade koju traži JANAF’, ali do sada nisu uspjeli pronaći uvjerljivo objašnjenje te ponovili kako je cijena kilometra koju primjenjuje JANAF nesrazmjerno i nerazumno skupa.
Iz JANAF-a u saopćenju među faktorima koji utiču na cijenu transporta nafte ističu cijenu električne energije, navodeći kako im je značajan trošak bilo i ulaganje u povećanje protoka na dionici Omišalj-mađarska granica, prenosi SEEbiz.
“Među čimbenicima koji utiču na cijenu transporta nafte važno je istaknuti cijenu električne energije, koja u ukupnim troškovima transporta sudjeluje s 20 posto, a koja je u 2023. godini porasla za pet puta u odnosu na 2022. godinu. Kako je u 2024. godini trend cijena električne energije silazan, JANAF je ponudio uvjete transporta za 2024. godinu akceptirajući tržišne okolnosti uključivo i pad cijene energije”, objašnjavaju iz JANAF-a te dodaju da vjeruju da će postići dogovor za nastavak suradnje i partnerskog odnosa sa MOL-om jer mogu zadovoljiti potrebe njihovih rafinerija.