Sve spremno za FIS Europa kupa na Bjelašnici, dolaze i najbolje skijašice svijeta

NLB Banka, MasterCard i Visit Sarajevo pružili su značajnu podršku FIS Europa kupu

0
568
Učešće na Super-G utrci prijavilo je preko 60 takmičarki iz devet zemalja, rečeno je na pressu

Za dva dana na Bjelašnici nas očekuje skijaški spektakl FIS Europa kup u alpskom skijanju za žene u Super – G disciplini. Sve je spremno za ovaj najveći skijaški događaj u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 12. i 13. februara na 39. godišnjicu 14. Zimskih olimpijskih igara.
Tim povodom danas je u OC Bjelašnica održana pres-konferencija na kojoj su predstavnici OC Bjelašnica, NLB Banke d.d. Sarajevo, MasterCard i Visit Sarajevo govorili o važnosti ovog događaja za razvoj takmičarskog skijanja i sporta.
“Infrastruktura na Bjelašnici je primarno napravljena za održavanje sportskih takmičenja u brzim disciplinama za vrijeme ZOI ’84. Stoga je OC Bjelašnica i danas opredijeljena za ulaganja u razvoj takmičarskog sporta i sportista. Bjelašnica je zaslužila jedno ovakvo veliko takmičenje koje će je vratiti na mapu vodećih svjetskih takmičarskih destinacija u skijanju. Da smo na dobrom putu potvrđuje činjenica da vlada veliko interesovanje za Europa kup i da nam dolaze skijašice koje su rangirane među top 10 trenutno najboljih skijašica Europa kupa. Nakon tri sezone uspješne organizacije Europa kupa, OC Bjelašnica će biti aplikant za organizaciju takmičenja u Svjetskom kupu. Izuzetno mi je drago što se FIS Europa kup vraća na Bjelašnicu na 39. godišnjicu ZOI’84, ali i da će najbolja bosanskohercegovačka skijašica, Elvedina Muzaferija, imati priliku da se prvi put takmiči na domaćem terenu“, rekao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI’84.
Učešće na Super-G utrci prijavilo je preko 60 takmičarki iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kanade, Njemačke, Norveške, SAD i Švicarske. Sve takmičarke će se takmičiti oba dana kupa.
Većina timova stigla je na Bjelašnicu nekoliko dana prije zvaničnog datuma utrke kako bi održali treninge. Dolazak ostalih timova se očekuje danas i sutra.
“Staza je u izvanrednom stanju što je dodatno potvrđeno na jučerašnjem treningu najjačih i najmasovnijih ekipa koje su već stigle na Bjelašnicu“, rekao je Sead Čaušević, šef staze FIS Europa kupa u OC Bjelašnici.
Stazu za utrku pohvalili su timovi koji već borave na Bjelašnici, a tim Austrije je već uputio javnu pohvalu kvaliteta staza zajednici Europa skijaškog kupa.
Početak prve utrke planiran je za 12. februara sa početkom u 11 sati, dok će se druga utrka održati 13. februara sa početkom u 10 sati. Ulaz na obje utrke je besplatan. Svi gledatelji će uz praćenje vrhunskog skijanja imati priliku uživati u ceremoniji dodjele nagrada pobjednicama i Après-Ski party-u.
NLB Banka, MasterCard i Visit Sarajevo pružili su značajnu podršku FIS Europa kupu.
NLB Banka Sarajevo, kao partner OC Bjelašnica kontinuirano podržava razvoj skijanja, bilo da je riječ o rekreativnom ili takmičarskom skijanju.
”Drago nam je da NLB Banka Sarajevo podržava FIS Europa kup na Bjelašnici, a posebno na simboličan datum kao što je obilježavanje godišnjice 14. Zimskih olimpijskih igara. Naš dom je u ovom regionu i želimo stvarati i unaprijediti ovaj region prilika, posebno kroz podršku sportu. Vođeni sloganom ’Svi na skijanje’ ponosni smo da je ovu skijašku sezonu obilježila zajednička inicijativa NLB Banke, KJP ‘ZOI’84’ OCS i MasterCard-a u okviru koje ćemo u saradnji sa SOS Dječijim selima u BiH omogućiti besplatno skijanje za svako dijete iz SOS sela“, izjavila je Lidija Žigić, predsjednik Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo.
Korisnici MasterCarda već godinama uživaju u posebnim pogodnostima i iskustvima kada je riječ o bh. olimpijskim planinama, ali i planinama u regionu.
“Jako smo sretni što zajedno sa našim partnerima NLB Bankom i OC Bjelašnica ove godine imamo priliku biti dio podrške ovako važnog sportskog takmičenja kakve smo navikli do sada gledati u Kitzbuhel-u i drugim velikim europskim skijalištima, a sada imamo priliku da donesemo još bolja i nezaboravna zimska iskustva i dio atmosfere najvećih europskih ski-centara i na našu Bjelašnicu”, rekao je Amir Trokić, direktor Poslovnog razvoja za tržište BiH, u kompaniji MasterCard.
Podršku FIS Europa kupu sa zadovoljstvom pruža i Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa ciljem da u Kanton Sarajevo dođu velike sportske/skijaške zvijezde, te da olimpijske planine tokom zimske sezone budu svakodnevni izvor dobrih sportskih, zabavnih, muzičkih i drugih dešavanja.
“Podržavamo najbolje i jačamo brend VisitSarajevo! FIS Europa kup je već prepoznatljiv međunarodni događaj koji okuplja najbolje skijaše, te ono što je za nas u Turističkoj zajednici KS posebno važno, puni smještajne kapacitete kako na Bjelašnici, tako i u gradu. Nažalost, kada su upitanju smještajni kapaciteti na Bjelašnici postoji veliki broj apratmana koji se iznajmljuju gostima, a bez da su prijavljeni u registrima, te je to jedan od problema na čijem ćemo otklanjanju u narednom periodu raditi. Također, kada govorimo o Bjelašnici, koja je naš epicentar tokom zimske turističke sezone, naravno uz ostale olimpijske ljepotice Igman i Trebević, fokusirani smo na ulaganje u podršku projektima koji će privući turiste – jedan od njih je i alpine coster koji je planiran na Bjelašnici, a za koji smo izdvojili značajna novčana sredstva. Na osnovu dosadašnjeg iskustva uvjereni smo da kroz podršku ovom i sličnim događajima i projektima, Sarajevo vraćamo na mapu značajnih skijaškihdestinacija u svijetu“, kazao je Haris Fazlagić, v.d. predsjednik Turističke zajednice KS.
Smještajni kapaciteti za vrijeme FIS Europa kupa na Bjelašnici su u potpunosti popunjeni što ukazuje na važnost ovog događaja za turizam i privredu Kantona Sarajevo. Očekuje se prisustvo velikog broja posjetitelja tokom trajanja utrke, te organizatori poručuju građanima da planiraju dolazak ranije kako bi izbjegli potencijalne zastoje u saobraćaju.
Podršku FIS Europa kupu pružili su i Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Trnovo, Ski savez BiH i Oružane snage BiH.