Jubilej BLSE: Za 20 godina rada ostvaren ukupan promet od 7,5 milijardi KM

0
390
Dvadeset godina od prve transakcije na Banjalučkoj berzi

Prije dvadeset godina, na današnji dan, zaključene su prve transakcije na Banjalučkoj berzi. Vlasnike je promjenilo 50 akcija banjalučke Tržnice i 30 akcija građevinskog preduzeća Krajina.
Iako je promet bio simboličan, tek 150 KM, to je bila potvrda da su svi procesi u vezi sa trgovanjem i registracijom promjene vlasništva dobro regulisani i da su elektronski sistemi kod Banjalučke berze, brokerskih kuća i Centralnog registra testirani i usklađeni.
Mali tim Banjalučke berze, koji je tada imao samo četiri zaposlena radnika, bio je zaista ponosan jer su to bile prve berzanske transakcije u istoriji Bosne i Hercegovine.
Prve godine poslovanja obilježili su veliki prometi sa akcijama privrednih društava koja su prošla vaučersku privatizaciju. Zatim je usljedio period u kome su dominirali dužnički instrumenti (obveznice i trezorski zapisi) Republike Srpske. Za 20 godina rada ostvaren je ukupan promet u vrijednosti od 7,5 milijardi KM kroz 947.919 transakcija. Emitovano je 1,9 milijarde državnih, 128 miliona opštinskih obveznica i 1,47 milijardi trezorskih zapisa Republike Srpske.
Poslovanje u prethodne dvije decenije obilježile su i informacione tehnologije. Banjalučka berza je razvila veliki broj savremenih elektronskih platformi za trgovanje koje se koristi na domaćem tržištu kapitala i u regiji. Tokom godina razvijeni su sistemi za brokerske kuće, investicione fondove, tržište novca i multilateralne kompenzacije. O pouzdanosti naših tehnologija najbolje govori podatak da za dvadeset godina trgovanja na berzi nije zabilježen nijedan slučaj nepravilnog funkcionisanja sistema za trgovanje, navode iz BLSE.
Jedinstveni sistem za multilateralne kompenzacije i cesije, koji je Banjalučka berza pokrenula 2015. godine, omogućio je da se smanje dugovanja u privatnom i javnom sektoru za 1,03 milijarde KM obaveza.
Berza će nastaviti sa unapređenjem poslovanja kako bi postala efikasan i moderan servis investitora koji je povezan sa regionalnim tržištem kapitala, saopćeno je iz Banjalučke berze.