Kako obuzdati poskupljenja: Vlada FBiH popušta nezadovoljnim trgovcima zbog ograničenja marži

0
144
Rast prometa u trgovini prehrambenim proizvodima porastao je za 4,7 posto

Nakon što su (vele)trgovci i proizvođači najavili da neće provoditi odluku Vlade FBiH o ograničenju marži za pojedine osnovne životne namirnice i naftne derivate, smatrajući ih nezakonitim i štetnim, danas je održan sastanak predstavnika Federalne vlade i Udruženja poslodavaca FBiH.
Iako poslije sastanka nisu iznijeli konkretne zaključke, očekivati je da će Vlada FBiH vjerovatno na narednoj sjednici (u četvrtak) izmijeniti odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i naftne derivate, utvrđivanjem maksimalne marže od 6% u veleprodaji i 8% u maloprodaji.
To su na izvjestan način potvrdili ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, rekavši da su razgovarali o korekcijama mjera za suzbijanje rasta cijena, što bi bilo prihvatljivo za trgovce, ali od kojih bi korist imali i građani.
Ministar Vujanović je dodao da bi iznošenje detalja i mogućih rješenja prejudiciralo odluku Vlade FBiH.
Do optimizacije nove odluke o ograničavanju marži, dogovoreno je da se postojeća odluka ne primjenjuje kako bi se izbjegle kaznene inspekcijske mjere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here