Kanton Sarajevo uspostavio dva nova registra od značaja u borbi protiv korupcije

0
228
Delić i Kafedžić: Uspostava registara značajna u borbi protiv korupcije

Danas je veoma važan dan kada je u pitanju borba protiv korupcije. Na inicijativu Ureda, ministar privrede KS Adnan Delić je prihvatio da se uspostave ova dva važna registra. To su: Registar poticaja razvoja male privrede u Kantonu Sarajevo i Registar korisnika podsticaja u poljoprivredi na području Kantona Sarajevo.
Ovo je kazao šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić na današnjoj pres-konferenciji. Naglasio je i kako je ovo do sada bilo ‘zaštićeno, mračno područje’ koje je sada transparentno.
“Samo u toku 2021. godine bit će vidljiva dodjela 13,1 milion KM poticaja kroz ova dva registra”, istakao je i Kafedžić i najavio objavu prvih podataka na linku https://www.anticorrupiks.com/
On je pozvao javnost, nevladine organizacije i medije da koriste ove registre u svojim analizama i istraživanjima, kako bi svi zajedno prevenirali i otkrili korupciju koja se može desiti kroz dodjelu ovih sredstava. Naglasio je kako će se u njima naći i podaci iz 2020. godine.
Kafedžić se zahvalio i Misiji OSCE-a koja je pomogla da se ovi registri uspostave.
Ministar Delić je rekao da su ove aktivnosti jako bitne za sprečavanje i borbu protiv korupcije u oblasti privrede.
“U Ministarstvu imamo dvije stavke koje su zakonski regulisane i tiču se samih poticaja. Ovo su poticaji koji se dodjeljuju svake godine. Ove godine su ta sredstva značajnija nego ikada, i samo za poticaj maloj privredi bit će dodijeljeno više od osam miliona KM, dok je za poticaj poljoprivredi osigurano više od šest miliona KM”, kazao je Delić te poručio kako je transparentnost preventiva korupciji.
Najavio je i kako će ovi poticaji biti objavljeni u online formi, kako i da će se u narednom periodu na njih moći aplicirati u istom digitalnom formatu.