Keksi iz BiH ne mogu u izvoz zbog povećanog sadržaja akrilamida

0
977
Agencija za sigurnost hrane BiH organizirala je u VTK radni sastanak s proizvođačima konditorskih proizvoda

Agencija za sigurnost hrane BiH je u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH danas organizirala radni sastanak s proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva nakon učestalog vraćanja pošiljki proizvođača iz BiH zbog povećanog sadržaja akrilamida u hrani u odnosu na preporuke Evropske agencije za sigurnost hrane.
Agencija za sigurnost hrane BiH je u posljednjih mjesec dana posredstvom EU RASFF-a primila više obavijesti o odbijanju keksa iz BiH s granice Republike Hrvatske zbog prekoračenja indikativnog limita za akrilamid u keksima.
U skladu s procedurama, Agencija je sve raspoložive informacije o akrilamidu u navedenim proizvodima dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta, te zajedno sa Kmorom BiH organizirala sastanak s predstavnicima konditorske industrije i proizvođačima pekarskih proizvoda na kojem su prisutni informisani o trenutačnom stanju i date preporuke za smanjenje nivoa akrilamida u skladu s najnovijim naučnim saznanjima.
Nakon prezentacije i diskusija zaključeno je da će Agencija za sigurnost hrane BiH u saradnji sa nadležnim entitetskim institucijama i institucijama Brčko distrikta po hitnom postupku ući u proceduru izrade Pravilnika o dozvoljenom sadržaju akrilamida u prehrambenim proizvodima za teritoriju BiH, te insistirati na njegovom ubrzanom usvajanju u Vijeću ministara BiH kako bi Pravilnik ušao u proces primjene zajedno sa uredbom EU 2017/2158 od 11. aprila 2018. godine.
Agencija za sigurnost hrane BiH će u saradnji sa VTK BiH u zavisnosti od potrebe, organizovati okrugli sto za subjekte čija se proizvodnja obavezuje spomenutim Pravilnikom, radi iznošenja mišljenja i komentara proizvođača. Takođe, potrebno je u narednom periodu pojačati službene kontrole uvoza proizvoda koji u svom sastavu mogu sadržavati akrilamid, te proizvoda koji se stavljaju na domaće tržište.
Inače, izvoz konditorskih proizvoda iz BiH za deset mjeseci 2017. je iznosio 64 miliona KM, što je za 5,5 milona manje u odnosu na isti period prošle godine. Glavna izvozna tržišta bila su Hrvatska, Srbija, Makedonija, Saudijska Arabija i Crna Gora. Najviše se izvozio kruh, peciva i kolači, te čokolada i proizvodi koji sadrže kakao.
Uvoz konditorskih proizvoda u BiH za deset mjeseci 2017. iznosio je 232 miliona KM, što je za 21 milion više u odnosu na isti period lani. Glavna uvozna tržišta bila su Hrvatska, Srbija i Makedonija. Top uvozni proizvodi su ekvivalentni izvoznim proizvodima.
Većina studija je potvrdila da glavnina akrilamida u hrani nastaje Maillardovom reakcijom koja se odvija između karbonila (reduciranih šećera, najčešće glukoze) i aminokiseline asparagin za vrijeme određenih termičkih obrada hrane (prženje, pečenje) i to na temperaturama iznad 120°C. Dakle može se reći da što je pržena namirnica tamnije boje (zagoreni tost, tamniji čips), veća je koncentracija akrilamida. Prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka kod potrošača u svim dobnim grupama.