Kia Ceed za 2022. nudi osvježenu gamu inačica s elektrificiranim pogonima

U Ceed ponudi su i novi motori, uključujući plug-in hibrid (PHEV) i blagi hibrid (MHEV), snage od 100 KS do 204 KS

0
440
Novi Kijini modeli Ceed - Hatchback s 5 vrata, karavan i shooting brake - stižu najesen

Kia Ceed u najavljenom modelu za 2022. godinu nudi potpuno osvježenu gamu inačica s elektrificiranim pogonima i novim uslugama povezivosti.
Hatchback s 5 vrata, karavan i shooting brake, koji stižu najesen, razotkrivaju potpuno redizajniran prednji dio, sportski stražnji kraj, drugačije naplatke te osvježene boje karoserije i kabine. Kao odgovor na želje stranaka i automobilske trendove sada su u ponudi i novi motori i mjenjači.
Potpuno redizajniran prednji dio donosi Kijin novi logo s pojednostavljenom grafikom imena, koja odražava slogan ‘Pokret koji inspirira’. Posebna pažnja namijenjena je međusobnom razlikovanju izvedbi opreme (osnovna, PHEV, GT-line i GT) koje će se sada međusobno više razlikovati.

Redizajniran prednji dio donosi novi Kijin logo

Prednja maska sada je unaprijeđena sjajnom crnom i saten kromiranom gornjom i donjom letvicom u obliku krila. Plug-in hibridne (PHEV) izvedbe dobile su zatvorenu masku s agresivnim oblikom i kontrastnim bojama.
Nova puna LED prednja svjetla, koja su sada zbog veće prepoznatljivosti i sigurnosti dobila i dnevna svjetla, imaju sve izvedbe Ceeda. Ona ujedno služe i kao pokazivači smjera.

Ceed hatchback u izvedbama GT-Line i GT dobio je nova LED stražnja svjetla

Ceed hatchback u izvedbama GT-Line i GT dobio je nova LED stražnja svjetla koja se sastoje od 48 modula u obliku saća s crvenim obrubom. Kod aktiviranja pokazivača smjera LED svjetla u određenim redovima svijetle sekvencijalno, piše Autonet.hr.
U kabini Ceeda, veliki 12,3-inčni zaslon na armaturnoj ploči i 10,25-inčni zaslon na središnjoj konzoli unaprjeđuju vozačevu interakciju s vozilom. Osuvremenjena je i ponuda boja karoserije – čak 13 ih je, od toga su 4 nove (Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Gray, Experience Green).
Osvježeni Ceed sa svojim varijantama nudi najviši nivo sigurnosti, putne udobnosti i pomoći kod parkiranja, zahvaljujući unaprijeđenom setu sistema asistencije (ADAS). Tu su još upozoravanje na dekoncentraciju vozača, sistem za sprječavanje naleta, za održavanje vozila na voznoj traci i pametno upozoravanje na ograničenja brzine.

U kabini se ističu 12,3″ zaslon na armaturnoj ploči i 10,25″ zaslon na središnjoj konzoli

U Ceed ponudi su i novi motori, uključujući plug-in hibrid (PHEV) i blagi hibrid (MHEV), snage od 100 KS do 204 KS. Kupci Ceeda moći će birati među turbo benzinskim (1.0 T-GDI i 1.5 T-GDI) i dizelskim motorom (1.6 CRDi) koji dijele Kijinu motornu tehnologiju Smartstream.
Novi 1,5-litreni T-GDi motor proizvode u Kijinoj tvornici u Slovačkoj, gdje proizvode i sve članove porodice Ceed. Ovaj novi Smartstream motor, koji će zamijeniti dosadašnji 1.4 T-GDi, raspoloživ je u paru sa 7-stepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom (7DCT) ili sa 6-stepenim ručnim mjenjačem (6MT) i proizvodi 160 KS, dok ujedno ispušta niže emisije štetnih plinova. Novi 1,5-litreni turbo benzinac u ponudi je i kao blagi hibrid (MHEV), dok je dizelski Ceed sa 136 KS raspoloživ kao blagi hibrid s inteligentnim ručnim mjenjačem (iMT) ili 7DCT automatikom.
Po prvi put je MHEV i DCT tehnologiju dobio i 1.0 turbo benzinski motor. Tehnologija blagog hibrida (MHEV) pored nižih emisija donosi i bolje iskorištenje goriva što znači manju potrošnju goriva.
PHEV izvedbe pokreće 1.6 GDi benzinski motor sa 141 KS sa 6-stepenim ručnim mjenjačem. Ovaj pogon dolazi s baterijskim sklopom kapaciteta od 8,9 kWh koji s jednim punjenjem omogućava e-vožnju do 57 kilometara.
Za GT izvedbe kao vrh ponude tu je 1.6 T-GDi motor sa 7DCT mjenjačem i 204 KS.
Kia Ceed 3. generacije dizajniran je, razvijen i napravljen u Evropi. Proizvodnja novog Ceeda započinje sredinom augusta u Kijinoj evropskoj tvornici (Žilina, Slovačka), a prodaja se očekuje ujesen.