Kineska svemirska stanica Tiangong-1 pala u Južni Pacifik

0
1780
Većina kineske svemirske stanice Tiangong-1 izgorjela je od atmosferskog trenja prilikom pada

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 rano jutros je ušla u Zemljinu atmosferu i izgorjela iznad južnog Pacifika.
Najveći dio ove svemirske stanice izgorio je pri ponovnom ulasku u atmosferu oko 8.15 sati po lokalnom vremenu (odnosno iza ponoći po srednjoevropskom), potvrdila je kineska svemirska agencija, ne navodeći gdje su tačno pali ostaci svemirske stanice.
Većina dijelova svemirske stanice (oko 90 posto) izgorjela je od atmosferskog trenja prilikom pada. Do Zemlje su došle tek sitnije krhotine. Procjenjuje se da bi oni ukupno mogli težiti do 800 kilograma.
Prema navodima australskih astrofizičara, ostaci Tiangong-1 pali su oko 100 kilometara sjeverozapadno od Tahitija, mada nema tačne potvrde.
Prva kineska svemirska stanica Tiangong-1 (Nebeska palata) eksperimentalno je lansirana 2011. godine, u okviru kineskog svemirskog programa, na osnovu kojeg bi trebala bila uvedena stalna svemirska stanica u orbiti do 2023.
Tiangong-1 stanica bila je duga 10,4 m i široka 3,3 metra. Osim eksperimentalnog laboratorija imala je i servisni modul i dvije solarne ploče veličine po 3×7 m. Prvobitno je planirano da Tiangong-1 prekine s radom 2013., ali je misija ove svemirske stanice stalno bila prolongirana. U martu 2016. prestala je raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njezinim padom.