Kineski mediji: Huawei je razvio svoj OS kojim može zamijeniti Android i Windowse

0
1275
U Huaweiju su, navodno, već razvili svoj operativni sistem Hongmeng za mobitele i računare

Potaknuti eskalacijom sukoba s SAD-om i ranijom zabranom ZTE-ovih proizvoda u Huaweiju su, navodno, već razvili svoj operativni sistem za mobitele i računare.
Prema pisanju South China Morning Posta, Huawei je anticipirao da bi moglo doći do problema u suradnji s američkim kompanijama, pa tako i Googleom, te je još ranije razvio svoj operativni sistem, kako za mobitele tako i za računala.
Ovaj operativni sistem (OS), nazvan Hongmeng, bio je u razvoju još od 2012. godine, kada su počeli problemi za kineski ZTE na američkom tržištu. Huaweijev OS trebao je poslužiti ‘za svaki slučaj’, ako bi se dogodila kakva izvanredna situacija u odnosima s SAD-om i Googleom na čiji se Android ova kompanija oslanja. Ta se situacija sada i ostvarila.
“Pripremili smo vlastiti operativni sistem ako se ispostavi da više nećemo moći koristiti Android. Spremni smo i imamo plan B”, izjavio je u martu šef mobilnog odjela Huaweija Richard Yu Chengdong za SCMP, prenosi Bug.hr.
Iz kompanije Huawei su prošle sedmice, kada se situacija s SAD-ovom zabranom počela zakuhavati, potvrdili kako imaju rezervni plan. Iako ga ne žele koristiti niti očekuju da će trebati, potpuno su spremni za svaki problem.
“Android i Windowsi uvijek će ostati naš prvi izbor”, poručeno je preko glasnogovornika, no s obzirom na današnji razvoj događaja, nije isključeno da će Huawei pribjeći jednom od tri moguća rješenja i zaista aktivirati svoj OS kao alternativu Googleovom i, možda, Microsoftovom.