Kineski MG4 Electric cijenom brine evropsku konkurenciju

0
305
MG4 Electric bit će dostupan u dvije varijante: s baterijom od 51 kWh (domet 350 km) i sa 64 kWh (domet 450 km)

Nekadašnji engleski brend MG, koji je oživio u Kini (vlasnik je SAIC), sada se vratio na evropski kontinent i kreće s novom ponudom modela. Jedan od njih je i električni kompakt MG4 Electric.
To je prvi model na novoj MSP-EV platformi kompanije, modularnoj šasiji koja će omogućiti razvoj automobila od malih gradskih modela do velikih limuzina. Prtljažnik MG4 Electrica je volumena 363 litre. Automobil ima dva digitalna zaslona, ​​jedan od sedam inča iza upravljača i drugi središnji, od 10,25 inča.
Između dugog međuosovinskog razmaka i baterije (najtanje na tržištu, prema MG-u, sa samo 11 centimetara širine), navodno je puno prostora u kabini. MG4 Electric bit će dostupan u dvije varijante. Prva ima bateriju od 51 kWh, što mu omogućuje domet od 350 kilometara. Druga, sa 64 kWh, može dosegnuti 450 kilometara.
U oba slučaja snaga motora iznosi 150 kW (204 KS), a tu je i 250 Nm okretnog momenta. To mu omogućuje od 0 do 100 km/h ubrzanje za manje od osam sekundi, čak i uz težinu od 1655 kilograma. Brzim punjenjem od 135 kW na izmjeničnoj struji trebat će oko 35 minuta da dođe od nule do 80% napunjenosti. Što se tiče kočionog sistema, on će biti tipa by Wire, odnosno bez fizičke veze između papučice i kočnice.

MG4 ima dva digitalna zaslona, ​​jedan od 7 inča iza upravljača i drugi središnji, od 10,25 inča

Od osnovne završne obrade nazvane Standard (postoje još dvije: Comfort i Luxury), ima standardne elemente kao što su 360-stepene kamere, glasovna kontrola, pomoćnik za poluautonomnu vožnju i ultrazvučne kamere i radare za sisteme aktivne sigurnosti, piše Revija HAK.
Uz sedmogodišnju garanciju, iznimno je atraktivna početna cijena – 29.490 eura, što je mnogo manje od evropskih konkurenata. Osnovni modeli električnih kompaktnih automobila kreću od 38 hiljada eura…