Kinezima koncesija na budući autoput Banja Luka-Novi Grad

0
1338
Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Novi Grad

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kineske kompanije SDHS-CSI BH Jang Sju potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Novi Grad, odnosno prvu fazu od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometra.
Vrijednost ovog autoputa je 297 miliona eura, a kako je rekao Trninić potpisivanje ugovora je rezultat trogodišnjih razgovora i dogovora, napominjući da od danas počinju teći rokovi koji podrazumijevaju da u naredne dvije godine bude završena eksproprijacija zemljišta.
Man Jang, zamjenik generalnog direktora kineske kompanije, rekao je da je ovo prvi projekat na Balkanu koji se gradi po principu koncesije te da vjeruje da će u roku kraćem od pet godina, koji je definisan ugovorom, autoput biti završen, prenose Nezavisne novine.
Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor.
Tokom ovog perioda, RS će koncesionaru, za raspoloživost autoputa, plaćati 32,5 miliona eura godišnje naknade, a kako je planirano, taj će novac biti obezbijeđen od putarine.