Kissing: Potrošili smo preko 15 miliona da riješimo problem CHF kredita

0
5862
Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Addiko grupacije

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu u kojoj još uvijek nije riješen problem kredita u švicarskim francima (CHF). Prethodnih mjeseci korisnici ovih kredita koji tvrde da su oštećeni, da su kredite otplatili višestruko, nekoliko puta su održali proteste ispred poslovnica Addiko banke.
“Prošlo je više od godinu dana od rebrendiranja kada je banka kupljena od strane Advent Internationala i EBRD-a. Mi smo promijenili svoju strategiju i fokusirani smo na stanovništvo i klijente i na poslovanje s pravnim licima, pogotovo na polovanje sa srednjim i malim preduzećima. Ono što želimo jeste da imamo jedno jednostavno i brzo bankarstvo. Klijenti prepoznaju naše napore. Takođe se može vidjeti da sve banke u BiH postaju profitabilne. Vratili smo se u biznis i samouvjereni smo što se tiče godina koje slijede”, kazao je Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Addiko grupacije u intervjuu za N1.
On je pojasnio da su oni naslijedili problem kredita u švicarcima kada su kupili banku, a kada se uspostavila nova uprava odmah su se počeli baviti tim pitanjem.
“Riječ je o 12.000 takvih kredita u BiH. Ovim klijentima smo ponudli atraktivno rješenje uz popuste od 30 do 50 posto zavisno od kategorije ljudi. Sada nam je preostalo još 816 klijenata sa CHF kreditom. Hypo je potrošio mnogo novca na taj problem”, rekao je Kissing.
Pojasnio je i da konverzijom oni konvertuju CHF kredite uz fiksnu kamatnu stopu te da se potom otpisuje 30 ili 50 posto od iznosa, na taj način se smanjuje opterećenje i rata.
“Mi smo zaista imali veliku želju da riješimo ovaj problem i potrošili smo preko 15 miliona da to riješimo”, dodao je Kissing.