Kod Foče počinje gradnja tri elektrane u sistemu HE Bistrica

0
548
Ozvaničen početak gradnje HE Bistrica kod Foče

U Foči je danas u prisustvu predstavnika Vlade Republike Srpske i kineske ambasade u BiH ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane B1, B2a i B3.
Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča – Sarajevo. Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat sata električne energije.
Cijena izvedbenog ugovora je 103 miliona eura, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.
Novčanu podršku pružit će i Elektroprivreda Republike Srpske. Izvođač radova je Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inžinjering – AVIK.
Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine, navodi RTRS.
Početku radova, na lokaciji koja se nalazi između Foče i Miljevine, prisustvovali su osim premijera Radovana Viškovića i ministri iz Vlade RS.