Koje zemlje od Googlea najviše traže uklanjanje sadržaja

0
83
Najviše zahtjeva za uklanjanjem sadržaja Googleu stiglo je iz Rusije, Turske, Indije, SAD, Brazila...

Google od 2009. godine redovno objavljuje broj zahtjeva za uklanjanje sadržaja koje prima od nacionalnih vlada i njihovih agencija. Globalni zahtjevi za uklanjanje porasli su značajnije u 2016. godini i od tada su rasli gotovo svake godine – potaknuti prvo zahtjevima nacionalne sigurnosti, a zatim uklanjanjem autorskih prava.
Godinu 2016. obilježio je izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD te britanski referendum za izlazak iz EU (Brexit).
Surfshark je analizirao podatke Googlea o zahtjevima za uklanjanjem sadržaja u zadnjih deset godina te je kao ključne podatke izdvojio:
– Rusija je podnijela najviše zahtjeva za uklanjanje u posljednjem desetljeću, gotovo deset puta više od drugoplasirane Turske;
– Šest od deset zemalja koje podnose najviše zahtjeva navode klevetu kao najčešći razlog za uklanjanje sadržaja;
– U 2020. godini SAD je podnio najmanji broj zahtjeva za uklanjanje (596) Googleu od 2012. godine;
– Južna Koreja je napravila drugi najveći broj zahtjeva u 2020. godini, gotovo udvostručivši svoj desetogodišnji ukupan broj.
Nakon Rusije, Indija i Turska su zemlje koje su tokom vremena uputile najviše zahtjeva. No, obje države je u 2020. godini pretekla Južna Koreja, koja je gotovo udvostručila broj (2.397) zahtjeva za uklanjanjem sadržaja na Googleu. Zahtjevi su se najviše odnosili na optužbe protiv navodnih lažnih vijesti na YouTubeu, kao i blogove za koje se smatra da ‘potiču na prostituciju’.
Glavni razlog zahtjeva za uklanjanjem sadržaja na Googleu iz svih 25 najzahtjevnijih zemalja odnosi se na klevetu. Iz Rusije je najviše zahtjeva potaknuto nacionalnom sigurnošću. Kada je u pitanju uklanjanje sadržaja na zahtjeve iz Rusije iz Moskve tvrde kako Google presporo uklanja sadržaje na koje ih upozoravaju te da ograničava pristup ruskim medijima YouTubeu, piše Mreža.bug.hr.
Zahtjevi za uklanjanje iz SAD-a porasli su u prvoj godini Trumpove administracije, uglavnom zahvaljujući porastu pritužbi povezanih s prevarama od 285,47%. Gotovo svaka deseta od 3.039.200 američkih žrtava prevare u 2017. godini bila je prevarena putem interneta ili telefonskih usluga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here