Koji od svjetskih gradova je najatraktivniji za mlade milijardere

Na pet od sedam kontinenata, samo u 18 zemalja žive milijarderi mlađi od 40 godina, a prema Forbesu, trenutno u svijetu ima samo 89 milijardera mlađih od 40 godina

0
678
Broj bankara koji zarađuju milion eura ili više na godišnjem nivou porastao za više od 40 posto

Prema Forbesovoj listi bogatih, 2.755 milijardera nalazi se na listi milijardera 2021. godine, a rekordno novi milijarder se stvara svakih 17 sati, u prosjeku.
Koji od svjetskih gradova je najatraktivniji za najmlađe milijardere?
Investicioni stručnjaci na money.co.uk analizirali su Forbesovu listu milijardera u realnom vremenu za sve milijardere mlađe od 40 godina i gradove u kojima trenutno žive. Na pet od sedam kontinenata, samo u 18 zemalja žive milijarderi mlađi od 40 godina, a prema Forbesu, trenutno u svijetu ima samo 89 milijardera mlađih od 40 godina, pokazalo je istraživanje*.

Evropski gradovi i mladi milijarderi

Money.co.uk je otkrio da je London (Velika Britanija) evropski grad u kojem su najviše povećan broj mladih milijardera, za pet od 2018. godine.
Bilund i Kopenhagen u Danskoj, Helsinki u Finskoj i Haderslev u Danskoj povećali su broj svojih mladih milijardera – za jednog od 2018. Tri grada su ostala sa istim brojem mladih milijardera od 2018. Dok su Kverva u Norveškoj i Wollerau u Švicarskoj ostali na jednom milijarderu, Oslo u Norveškoj je ostao dom za dva milijardera mlađa od 40 godina.
Šest evropskih gradova imalo je jednog mladog milijardera 2018. godine, ali sada nema nijednog. Evropski gradovi koji su najviše smanjili broj mladih milijardera su Melsungen u Njemačkoj i Stockholm u Švedskoj, a svaki je izgubio po dva mlada milijardera od 2018. godine.

U svjetskim gradovima raste broj mladih milijardera

Prema podacima Money.co.uk, kineski Peking je imao najveći porast broja mladih milijardera od svih analiziranih gradova. U Pekingu su 2018. živjela dva milijardera mlađa od 40 godina, a sada u 2021. ima devet mladih milijardera što je porast za 350%.
Gradovi sa drugim najvećim porastom su Hong Kong i London. U 2018. godini ni Hong Kong ni London nisu imali mlade milijardere, ali sada imaju pet milijardera mlađih od 40 godina.
Palo Alto u Kaliforniji može se pohvaliti trećim najvećim porastom broja mladih milijardera – za četiri više od 2018. godine. Iako se povećao samo za jedan, San Francisco, Kalifornija, dom je najviše milijardera mlađih od 40 godina sa 13 mladih milijardera koji trenutno žive tamo.

U svjetskim gradovima sve manje mladih milijardera

Money.co.uk je također otkrio da je, iznenađujuće, New York grad s najvećim smanjenjem broja mladih milijardera. Godine 2018. u tom gradu su živjela četiri mlada milijardera, ali ove godine tamo živi samo jedan milijarder mlađi od 40 godina.
Gradovi sa drugim najvećim smanjenjem broja mladih milijardera su Stockholm u Švedskoj i Melsungen u Njemačkoj, koji su ‘izgubili’ dva mlada milijardera. U Stokholmu je četiri mlada milijardera živjelo 2018. godine, ali sada u 2021. ima dva milijardera mlađih od 40 godina. U Melsungenu je 2018. živjelo šest mladih milijardera, a sada im je ostalo četiri.
___________
*Podaci iz novembra 2020., 2019. i 2018. prikupljeni su pomoću alata za arhiviranje Wayback Machine. Svi podaci prikupljeni su 29. novembra 2021. godine.