Kokpit bez gomile papira: Piloti Wizz Aira dobijaju elektronske letačke torbe

0
487
Nove inovativne elektronske letačke torbe će štampane materijale pilota zamijeniti iPadima

Wizz Air, najbrže rastuća evropska aviokompanija, objavio je uvođenje nove elektronske letačke torbe (EFB), inovativnog tehničkog rješenja kojim će sve štampane priručnike i materijale pilota zamijeniti iPadima.
Novi sistem donosi povećanu efikasnost u svim aspektima planiranja leta, a zasniva se na posvećenosti aviokompanije misiji održivosti, u ovom slučaju značajnim smanjenjem upotrebe papira i potrošnje goriva.
Prema novom EFB sistemu, svaki pilot Wizz Aira dobit će iPad. Uređaji će biti opremljeni odgovarajućim dokumentima, programima i performansama potrebnim za pripremu leta. Nudit će aktuelne informacije i revizije brifinga tokom leta.
Prelazak na novi sistem imat će pozitivan utjecaj na okoliš, u skladu sa ciljevima Wizz Aira da smanji emisije ugljika. Novi sistem ne samo da će uštedjeti oko šest miliona listova papira godišnje, što je jednako uštedi više od šest stotina stabala, već će smanjiti potrošnju goriva preciznijim planiranjem leta i uštedom na težini.
Dostupnost planova prije svakog leta i optimizacija samog leta uštedjet će više od 4.500 tona goriva godišnje, smanjujući emisiju stakleničkih plinova za više od 14.000 tona. Ova težina je ekvivalent od 180.000 putnika težine 80 kg godišnje, što je jednako težini 750 punih aviona A321neo sa 239 sjedišta.
Wizz Air će pilotskoj zajednici ponuditi e-treninge kao bi osigurao nesmetan prelazak na novi sistem. Planirano je da sav papir iz pilotske kabine bude uklonjen do kraja ove godine.
“Uvođenje novog EFB sistema je važan korak za smanjenje emisije ugljika jer će pilotska kabina bez papira rezultirati značajnom manjim brojem isprintanih papira, što će zauzvrat dovesti do uštede na težini, smanjenju sagorijevanja goriva i nižim emisijama. I ne samo to, smanjen troškovi koje donosi korištenje EFB-a temelje se na obećanjima Wizz Aira da će ponuditi najniže cijene u avioindustriji i još su jedan dokaz naše posvećenosti optimizaciji poslovanja”, izjavio je Gerben Bondt, kapetan linijske obuke i kreator EFB rješenja iz Wizz Aira.