Kompanija Beemed iz Tuzle unaprijedila pakiranje meda uz podršku EU

0
199
Kompanija Beemed je uz podršku EU4AGRI-Recovery projekta nabavila mašinu za pakovanje meda

U srcu tuzlanske poslovne zone Lipnica, nalazi se kompanija Beemed koja već godinama njeguje čaroliju proizvodnje, pakiranja i nježnog darivanja čistog prirodnog meda, domaćeg jabukovog pekmeza i blistavog jabukovog sirćeta.
Direktorica Beemeda, Amina Muharemagić istraživanjem tržišta ustanovila je da ne postoji veliki broj preduzeća koja se bave ovom vrstom djelatnosti, te je odlučila da 2011. godine otvori kompaniju i posveti se razvoju poljoprivrede i pčelarstva. Kompanija trenutno zapošljava šest osoba i planiraju da zaposle nove radnike za razvoj proizvoda.
Amina kaže da je tokom pandemije COVID-19 porasla potražnja za medom i pčelinjim proizvodima, što je zahtijevalo veće kapacitete proizvodnje za koje ova kompanija nije bila spremna, te su se odlučili prijaviti na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije kroz projekat EU4AGRI-Recovery.
“Zahvaljujući Evropskoj uniji u BiH, dobili smo podršku da nabavimo mašine kako bi unaprijedili proizvodnju i zaštitu naših radnika na svim radnim mjestima koja su izvan i unutar firme”, objašnjava Amina.
Danas preduzeće u ponudi ima nekoliko linija proizvodnje, a to su proizvodnja čistog meda, kao što je livadski med, bagremov med, lipov med, planinski med, kestenov med, kaduljin med i šumski med, mješavine meda sa dodacima, kao i ugostiteljski med u kesicama, koji sada poizvode zahvaljujući projektu EU4AGRI-Recovery.

Amina Muharemagić: Cilj je povećamo broj radnika i da rastemo kao kompanija

“Zahvaljujući EU4AGRI-Recovery projektu, nabavili smo mašinu za pakovanje ugostiteljskog meda u kesicama od 13g i 20g, čime smo proširili našu ponudu proizvoda. Ovi proizvodi su namijenjeni za HoReCa tržište”, kaže Amina.
Preduzeće otkupljuje prirodni med od više od 100 pčelara sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Tokom cijele godine, otkupe do 100 tona meda i 10 tona pekmeza od jabuka, dok gotove proizvode plasiraju na tržišta Bosne i Hercegovine i Australije. “Misija Beemeda je zadržati postojeće kapacitete i radnike, te uložiti u njihova znanja. Vizija je da povećamo broj radnika i da rastemo kao kompanija, te nam je cilj da ostvarimo rast od 10% u odnosu na prethodnu godinu”, zaključuje Amina.
Kompanija Beemed je podržana u iznosu od 55.378 KM bespovratnih sredstava Evropske unije kroz projekat EU4AGRI-Recovery, dok je vrijednost ukupne investicija bila 81.900 KM.
EU4AGRI & EU4AGRI-Recovery projekti investirat će više od 20 miliona eura u poljoprivredno-prehrambeni sektor BiH do kraja 2024. godine, jačajući bh. preduzeća za snažnu domaću ekonomiju i bh. institucije za uspješno rukovođenje razvojnim politikama. Do sada je podržano 118 investicionih projekata sa 13 miliona eura, za više od 1350 korisnika sredstvima Evropske unije.