Konferencija ‘Pouzdanost 2022’: Predstavljene učesnice panela Women in Tech

0
325
Panel 'Women in Tech' razbit će stereotipe kako u visokotehnološkim industrijama rade samo muškarci

Konferencija ‘Pouzdanost 2022’ održat će se 22. decembra u hotelu Hills u Sarajevu. I ove godine bonitetna agencija LRC BIS i Poslovne novine dodjeljuju priznanja, promoviraju izvrsnost, diskutuje se o povjerenju i spremaju pravu poslasticu.
Panel pod nazivom Women in Tech razbit će sve stereotipe kako u visokotehnološkim industrijama rade samo muškarci. Žene u ovoj industriji imaju itekako važno mjesto.
U Women in Tech panelu tražiće se odgovori na različita pitanja: koje su prepreke na koje nailaze žene u industriji, koliko su u mogućnosti pružati mentorstvo mladima, koliko su stvarno zastupljene u visokotehnološkim industrijama, mogu li u digitalnoj eri žene biti temelji tehnološke industrije?
O ovim i mnogim drugim temama razgovaraće na ovom panelu sedam izvrsnih žena, a među njima u ulozi moderatorice naći će se Belma Alagić koja iza sebe ima preko 20 godina iskustva na različitim liderskim pozicijama sa fokusom na IT industriju. Pripada krugu pionira bh. startup ekosistema, čiji je startup iz sfere edukativnih tehnologija dosegao regionalnu slavu. Menadžerica je operacija u kompaniji Ministry of Programming. Aktivna u mentorisanju, predavanjima o temi poduzetništva i faktora koji utiču na uspješnost startupa te zagovaranju uvođenja STEM principa u obrazovanje.
Upoznajmo i panelistice.
Aida Balta, direktorica je Enterprise Business Grupe za BiH, leadera na globalnom tržištu digitalne transformacije i dolazi ispred kompanije Huawei Technologies d.o.o. Sarajevo. Diplomirani je inženjerelektrotehnike sa gotovo deceniju i pol iskustva u privatnom IKT sektoru na tržištu BiH.
U BH Telecomu na jednoj od liderskih pozicija kao izvršna direktorica za informacione tehnologije je Samira Ćerim. Diplomirani je inženjer informatike. U JP PTT Saobraćaj BiH Sarajevo počinje raditi 1993. godine. Vrši niz funkcija, kako u JP PTT BiH tako i u BH Telecom Sarajevo, dajući doprinos izgradnji informacionog sistema obje kompanije.
Iza Lejle Kraljević je dvadesetogodišnje radon iskustvo u privatnom, ali i u javnom sektoru. Direktorica je Tech Inženjering BH, kompanije za proizvodnju i opskrbu električnom energijom, direktorica Službe marketinga i izvršna direktorica Derubis Yachts, kompanije za proizvodnju brodova. Osnivačica je i izvršna direktorica Derubis Caravans, kompanije za proizvodnju karavana, te osnivačica i predsjednica Humanitarnog udruženja Viteško srce iz Viteza.
Tatjana Vučić je članica MENSA International, organizacije koju čini manje od dva posto svjetske populacije natprosječno inteligentnih. Diplomirala je internacionalnu ekonomiju i menadžment na Univerzitetu BOCCONI u Italiji, gdje je i magistrirala u oblasti inovacija i tehnologije te kao jedna od najboljih nagrađena studijskim programima na najprestižnijim univerzitetima u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD.
Selma Heraković je tokom trinaestogodišnje profesionalne karijere prošla kroz sve značajne pozicije u prodajnom procesu – od vođenja i razvoja brendova, preko upravljanja tržištem i vođenja najznačajnijih kupaca u BiH, do današnje pozicije direktorice kompanije Perutnina Ptuj BH. Završila je Ekonomski fakultet u Sarajevu.
Onela Pilipović je Senior Account Executive u Authority Partners Sarajevo, jednoj od vodećih IT kompanija u BiH. Magistrirala je Telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Posjeduje bogato iskustvo u svim aspektima industrije profesionalnih IT usluga, uključujući pružanje tehničkog savjetovanja i operacije, menadžment, prodaju i marketing.