Korejski Edison Motors preuzima SsangYong

0
627
Edison Motors preuzet će za oko 255 miliona dolara korejsku kompaniju SsangYong Motor

Veliko preuzimanje u svijetu automobila dogovoreno je u Južnoj Koreji. Tamošnji relativno mladi proizvođač električnih vozila Edison Motors preuzet će za oko 255 miliona dolara poznatiju korejsku kompaniju SsangYong Motor.
SsangYong je od 2010. godine u većinskom vlasništvu indijskog koncerna Mahindra & Mahindra, no na finansijskom planu im posljednjih godina ne ide najbolje. Krajem 2020. čak su bili primorani proglasiti bankrot, a nedugo zatim Mahindra počinje tražiti kupca za korejsku kompaniju. Sada su ga i našli u istoj toj zemlji, što bi trebalo spasiti SsangYong od propasti. Akviziciju je potvrdio korejski trgovački sud, budući da je kompanija u procesu bankrota, a čeka se samo uplata dogovorenog iznosa kao i da dvije trećine akcionara SsangYonga potvrdi dogovor.
Edison će ovime dobiti 95% vlasništva u SsangYongu, a najavljuju kako će u kompaniju investirati dodatnih i do 800 miliona dolara. Budući da se oni primarno bave proizvodnjom električnih autobusa, ova akvizicija otvorit će im pristup tržištu i u segmentu električnih vozila, piše Autonet.hr.
Planovi Edison Motorsa su proizvoditi modele koji će konkurirati Tesli, Mercedesu i Volkswagenu. Tako navodno žele za početak razviti model Smart S, limuzinu s oko 650 KS i s ubrzanjem od 2,5 sekunde od 0 do 100 km/h. Ona bi trebala biti konkurencija Teslinom Modelu S i Mercedesu EQS. Drugi planirani model je Smart E, konkurent nešto luksuznijem Mercedesu EQE, kao i Smart A, kompaktniji model, usporediv s Teslinim Modelom 3.