Koridor 5c: Počela gradnja tunela Zenica na dionici Ponirak – Vraca

0
1027
Na prigodnoj svečanosti obilježen početak radova na probijanju tunela Zenica

Prigodnom svečanošću održanom na gradilištu tunela Zenica danas je obilježen početak radova na probijanju sjevernog portala tunela, najznačajnijeg objekta na poddionici Ponirak-Vraca.
Pored predstavnika organizatora i investitora projekta, JP Autoceste FBiH, na svečanosti su bili šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, federalni ministar za prostorno uređenje Josip Martić, predstavnica EIB-a za BiH Sandrine Friscia, direktorica EBRD ureda u BiH Manuela Naessl, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.
Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić je istakao da danas simbolično obilježavamo početak radova na probijanju tunela Zenica, iako su radovi već ranije započeti. Zadovoljstvo je što radove na probijanju tunela izvodi domaća kompanija, koja je i do sada pokazala da zna i da može da radi najkompleksnije objekte na Koridoru 5c.
U svojim obraćanjima, visoki zvaničnici su istakli značaj izgradnje ovog objekta i ostalih dionica autoceste na Koridoru 5c u cjelini za brži promet ljudi i roba, bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.
Izgradnja poddionice Ponirak – Vraca osim što će skratiti put Zenica-Žepče za pet kilometara, predstavlja dio radova na izgradnji funkcionalne putne cjeline a koja je trenutno u izgradnji ukupne dužine od 40 kilometara. Na Koridoru 5c trenutno je devet aktivnih gradilišta, a ukupna investicijska vrijednost radova je 477 miliona eura.
Na poddionici Ponirak-Vraca najznačajniji je objekt tunel Zenica dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev. Pored tunela gradit će se potputnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak.
Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak-Vraca iznosi 59.408.825 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini 50 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije od 19 miliona eura u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Svečanosti prisustvovali predstavnici EU, EBRD-a, EIB-a, FBiH, Zenice i Autocesta FBiH

“Projekti kao ovaj mijenjaju stvari na bolje u BiH. Izgradnjom ovog tunela skratit će se vrijeme putovanja, povećat će se sigurnost u skladu sa EU standardima i smanjiti nivo zagađenosti, povećat će trgovinsku vezu između Zapadnog Balkana i EU i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Ovo je povezivanje BiH sa regijom i EU”, izjavio je Sattler.
Ambasador Satteler je istakao da je Bosna i Hercegovina prva u regiji kada je u pitanju povlačenje bespovratnih sredstava EU, te je naglasio da je do sada BiH dobila 200 miliona eura bespovratnih sredstava kada je riječ o infrastrukturnim projektima.
Izvođač radova na poddionici Ponirak-Vraca je domaća kompanija Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši PROYAPI Engineering and Consulting INC. Balgat Ankara iz Turske. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.
Također, u okviru Agende za povezivanje preko investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropska unija sufinansira izgradnju poddionice Tunel Zenica – Donja Gračanica bespovratnim sredstvima u visini od 12 miliona eura, a preostala sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 48,5 miliona eura.
Projekti izgradnje autoceste na Koridoru 5c predstavljaju važan korak ka integraciji regije Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan.
Na ceremoniji je istaknuto da su do sada odobrena bespovratna sredstva Evropske unije iznose 300 miliona KM, kada je riječ o izgradnji cestovne infrastrukture na Koridoru 5c.