Koronavirus nagriza i privredu BiH: Privrednici traže pomoć od vlasti

0
656
Sutra sastanak u Komori FBiH o posljedicama pandemije koronavirusa na privredu

Sutra će u Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije BiH biti održan sastanak predstavnika ove komore, Udruženja poslodavaca FBiH i industrijskih grana koje su u najvećoj mjeri pogođene posljedicama pandemije koronavirusa u svijetu.
Na sastanku će biti dogovoreni prijedlozi zaključaka i zahtjeva prema Vladi Federacije BiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice pandemije koronavirusa i recesije koja je već prisutna u svjetskoj privredi.
Kompanije u Bosni i Hercegovini već duži vremenski period osjećaju posljedice pandemije od problema sa nabavkom robe i repromaterijala, a situacija je kulminirala u posljednjih 15 dana sa eskalacijom pandemije u regionu i Evropi.
Bh. kompanije imaju problem sa realizacijom dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda, jer je Srbija u potpunosti zatvorila granice, dok se u narednih dan-dva očekuje da to uradi i Hrvatska. Turističko-ugostiteljska djelatnost je naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja hotelskih aranžmana iznad 90 posto. Otkazuju se realizacja ranije najavljenih i dogovorenih projekata.
Kako nema naznaka da bi na svjetskom tržištu moglo doći do normalizacije privrednih tokova, krajnje je vrijeme da vlasti u FBiH i BiH reagiraju i donesu program mjera za pomoć privredi.
“Želimo proaktivno djelovati i predložiti mjere koje će ublažiti posljedice pandemije koronavirusa i zastoja u privrednim djelatnostima. Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi – privreda u prvom redu, ali i uposlenici, građani, budžetski korisnici. Zbog toga smatramo da svi zajedno trebamo učestvovati u kreiranju mjera i sprečavanju privrednog kolapsa“, kažu u UPFBiH.