Košarac od Turske traži da poveća uvoz mesa iz BiH

0
414
Košarac i Koc razgovarali o povećanju izvoza mesa iz BiH u Tursku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je s ambasadorom Turske Haldunom Kocom o saradnji u oblasti trgovine i drugim aktuelnim pitanjima, a izraženo je zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima ove dvije zemlje.
Tom prilikom, razgovarano je i o nastavku izvoza goveđeg mesa iz BiH u Tursku. Ministar Košarac upoznao je ambasadora Koca o neophodnosti jednakog tretmana kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, koje su cetrifikovane od nadležnih inspekcijskih organa BiH i Turske.
Košarac je uputio zahtjev Turskoj da se dogovorena kvota sa 3.000 tona poveća minimalno za dodatnih 2.000 tona u 2020. godini kako bi se povećala robna razmjena, kao i otkup domaće proizvodnje.
Ministar Košarac i ambasador Koc usaglasili su da nakon ponovnog pokretanja redovnih avionskih linija između BiH i Turske, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bude domaćin radnog sastanka predstavnika Ambasade Turske u BiH, nadležnih entitetskih ministarstava i predstavnika certifikovanih kompanije za izvoz mesa iz BiH u Tursku, kako bi se postigao finalni dogovor i unaprijedio ovaj proces, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Kad je riječ o organizaciji trilateralnog komiteta BiH – Srbija – Turska, sagovornici su konstatovali da će biti prolongiran do okončanja izbora u Srbiji.