BPK Goražde pomaže privredu, zdravstvo i socijalno ugroženo stanovništvo

0
740
Premijerka Aida Obuća: Sredstvima Vlade FBiH servisirat će se projekti u BPK Goražde

Nakon usvajanja Zakona o ublažavanju posljedica pandemije Covid-19 na kantonalnom nivou, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde već je krenula u njegovu implementaciju.
Objavljen je javni poziv po ‘Programu za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće’ za dodjelu budžetskih sredstava za subvencioniranje plata do visine minimalne plate za april i maj 2020. godine, na ime subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i podzetnicima, kojim je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite u vrijeme pandemije bio zabranjen rad.
Javni poziv otvoren je do 16. juna, a prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, do kraja sedmice se očekuju podaci koliko je korisnika ostvarilo pravo po ovom osnovu te koliko je neophodno izdvojiti finansijskih sredstava za podršku privrednim subjektima.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde je tzv. korona zakonom predvidio i pomoć zdravstvu te socijalno ugroženom stanovništvu.
“U narednim danima Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice bi trebalo da objavi javni poziv, na osnovu kojeg će se implementirati 400.000 KM. Za pomoć zdravstvu planirano je 200.000 KM, dok je 200.000 KM predviđeno na ime dodjele jednokratne novčane pomoći od 50 KM socijalno ugroženom stanovništvu, tačnije penzionerima koji primaju minimalnu penziju od 371,77 KM i osobama starijim od 65 godina koje nemaju nikakvih primanja”, kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.