Naučnici razvijaju bežičnu internet komunikaciju pod morem

0
653
Aqua-Fi bi trebao omogućiti bežičnu podvodnu komunikaciju roniocima

Tim naučnika sa univerziteta King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) u Saudijskoj Arabiji razvija Aqua-Fi podvodni Internet koji šalje podatke putem svjetlosnih zraka.
Na podvodnom Internetu Aqua-Fi radi se od 2018. godine, a sada je o tome objavljen naučni rad Aqua-Fi: Delivering Internet Underwater Using Wireless Optical Networks.
Bežični podvodni Internet roniocima bi omogućio komunikaciju u morskim dubinama, te slanje podataka na površinu. Do sada je podvodna komunikacija bila moguća putem radija, akustičkih valova i vidljivih svjetlosnih signala, a svaki od tih načina ima svoje nedostatke – radio može prenijeti podatke samo kroz kratke udaljenosti, akustički signali omogućuju prenos podataka i na većim udaljenostima, ali s vrlo ograničenom brzinom prenosa podataka, a vidljivi svjetlosni signali mogu putovati kroz veće udaljenosti i prenositi puno podataka, ali uska svjetlosna zraka zahtijeva čistu vidljivost između odašiljača i prijemnika.
Agua-Fi podržava internetske usluge poput slanja multimedijalnih poruka koristeći se ili LED svjetlima ili laserima. LED svjetla omogućuju niskoenergetsku potrošnju za komunikaciju u kratkim udaljenostima, dok laseri mogu prenositi podatke na daljim udaljenostima, ali zahtijevaju više energije.
Agua-Fi prototip koristi se zelenim LED lampicama ili 520-nanometarskim laserom kojima šalje podatke s malog jednostavnog kompjutera do detektora svjetlosti koji je spojen s drugim kompjuterom. Prvi kompjuter pretvara slike i videe u binarne serije jedinica i nula, prevedene u svjetlosne zrake koje se pale i gase velikom brzinom. Svjetlosni detektor zatim očitava varijacije poslanog svjetlosnog signala, pretvara ga natrag u binarne serije koje potom drugi kompjuter konvertira u originalne snimke, prenosi Bug.hr.
Naučnici su testirali ovaj sistem tako što su istovremeno slali i primali multimedijski sadržaj između dvaju kompjutera koji su bili udaljeni nekoliko metara u statičnoj vodi. U ovim uvjetima zabilježili su maksimalnu brzinu prenosa podataka od 2,11 MB/s, a prosječni delay bio je 1.00 ms.
U stvarnim uvjetima Aqua-Fi će najprije slati podatke radiovalovima s pametnog telefona na uređaj pričvršćen na ronioca, koji će potom proslijediti podatke svjetlosnim zrakama do kompjutera na površini.