Potpisan Administrativni Aranžman za Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a

0
933
Administrativni Aranžman su potpisali ministar Šarović i generalni sekretar EBRD-a Quattrociocche

U Sarajevu će se 8. i 9. maja ove godine održati 28. Godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), investicijska konferencija i biznis forum.
Iznimno važan korak ka uspješnoj realizaciji ovog događaja, jednog od najznačajnijih na području naše zemlje u posljednjih 20-ak godina, predstavlja i današnje potpisivanje Administrativnog Aranžmana, održano u sarajevskoj Vijećnici. Administrativni Aranžman su potpisali ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i generalni sekretar Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Enzo Quattrociocche.
Procjenjuje se da će ovim povodom, Bosnu i Hercegovinu posjetiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), investitora, te predstavnika organizacija civilnog društva.
“Nadam se da ćemo ovaj događaj, svi zajedno, iskoristiti da predstavimo svoj potencijal i napravimo ekonomski pomak“, istakao je ministar Šarović.
Evropska banka za obnovu i razvoj, kao međunarodna finansijska institucija koja podržava projekte u preko 30 zemalja svijeta, uveliko je aktivna i na području Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i činjenica da je, do sada, u okviru 155 projekata, u BiH investirala 2,257 miliona eura.
“Godišnji sastanak pruža idealnu priliku za stvaranje globalne slike Bosne i Hercegovine fokusirane na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta. EBRD želi doprinijeti stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovništva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Siguran sam da ćemo se, jednog dana, ovog događaja prisjećati kao važnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva“, izjavio je Quattrociocche.
EBRD je u BiH prošle godine investirala 200 miliona eura, a u 2019. godini se očekuje znatno viši nivo ulaganja, do 300 miliona eura. Fokus će, ističe Quattrociocche, biti na razvoju infrastrukture, koja će olakšati povezivanje, kako s gradovima unutar zemlje, tako i s poslovnim prilikama preko granice.