Kredit EBRD-a od 35 miliona eura za remont tramvajske pruge i trolejbuse u Sarajevu

0
889
Sredstva za nabavku novih tramvaja u Sarajevu obezbijeđena su putem zajma EBRD-a i EIB-a

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srednju i Jugoistočnu Evropu Sharlote Ruhe potpisali su danas u Sarajevu dva ugovora o zajmu u vrijednosti od 35 miliona eura.
Sredstva ovog kredita EBRD-a, podržana u okviru programa Zeleni gradovi, bit će iskorištena za rekonstrukciju tramvajske pruge i kupovinu novih trolejbusa u Sarajevu.
Oba kredita su alocirana na Federaciju BiH i Kanton Sarajevo, uz povoljne uslove, uključuju i grace period od dvije i tri godine za otplatu glavnice.
“Ova dva nova projekta EBRD-ovih Zelenih gradova osigurat će stanovnicima Sarajeva efikasan i ekološki prihvatljiv javni prijevoz. Ne samo da će investicija poboljšati kvalitet zraka kroz smanjenje emisije iz vozila, nego će modernizacija imati i indirektni uticaj kroz podršku napuštanja vozila na dizelski pogon koja zagađuju zrak”, izjavila je Charlotte Ruhe nakon potpisa ugovora.
Kreditom u iznosu od 20 miliona eura finansirat će se remont 19,5 km duge dvokolosječne tramvajske pruge GRAS-a, što će poboljšati mrežu i omogućiti kupovinu novih, ekološki prihvatljivijih tramvaja.
Drugi zajam EBRD-a, u iznosu od 15 miliona eura, omogućit će GRAS-u da kupi do 25 novih električnih trolejbusa, što će s obnovom tramvajske pruge, poboljšati kvalitet i udobnost javnog prijevoza u Sarajevu. Unaprijeđeni vozni park trolejbusa će također trošiti i 50 posto manje električne energije, što će rezultirati ekološkim prednostima i značajnim uštedama troškova.