KS: Javni prijevoz od petka ponovo u funkciji

0
471
Kreditna podrška EBRD-a za projekte poboljšanja javnog prevoza u Sarajevu

Na osnovu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite od 12. maja, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo omogućilo je ponovno korištenje javnog gradskog i prigradskog prijevoza od sutra, 15. maja na svim registrovanim linijama u Kantonu.
U saradnji sa prijevoznicima KJKP GRAS i Centrotrans Eurolines, Ministarstvo je donijelo Instrukciju o načinu organizacije prijevoza putnika po fazama, odnosno postepeno i u skladu sa epidemiološkom situacijom.
U prvoj fazi usluge javnog linijskog prijevoza putnika pružat će se na sljedeći način:
– Korisnici usluga koji posjeduju radničke karte (godišnje i mjesečne karte), usluge prijevoza koristit će u skladu sa registrovanim redovima vožnje prijevoznika. Radnici koji ne posjeduju godišnje i mjesečne karte, mogu kupiti pojedinačne karte.
– Korisnici usluga koji posjeduju penzionerske, studentske, đačke i druge pretplatne karte, osim radničkih, preporučeno je da ne koriste prijevozne usluge u vremenskom periodu od 6,30 do 9 sati kao i od 15 do 17 sati.
U zavisnosti od epidemiološke situacije kao i mjera nadležnih organa, biće određen period trajanja ove faze pružanja usluga javnog prijevoza, odnosno narednih faza.
Iz Ministarstva obavještavaju korisnike usluga prijevoza koji posjeduju pretplatnu (mjesečnu) kartu za mart 2020. godine, da istu mogu koristiti u vozilima javnog prijevoza u periodu od 15. do 30. maja ove godine, kao nadoknadu za neiskorišteni kupljeni martovski kupon.
Također naglašavaju da svi putnici u vozilima javnog prijevoza moraju imati zaštitnu masku, a preporučuje se i korištenje rukavica. Vozači, kondukteri, revizori i druga službena lica prijevoznika dužni su koristiti masku i rukavice.
Putnici će moći ulaziti samo na prednja vrata vozila javnog gradskog prijevoza. Također su dužni poštovati uputstva prijevoznika, prilikom ulaska u vozilo i tokom vožnje, poručuju iz Ministarstva.