Kuvajtska princeza Al-Sabah zainteresirana za ulaganje u BiH

0
1130
Ministar Zukić razgovarao s kuvajtskom princezom Al-Sabah

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je, u sjedištu Federalne valde u Sarajevu, primio kuvajtsku princezu Šejhu Nawal Al-Sabah, koja je iskazala posebno interesiranje za mogućnosti ulaganja kapitala ove, jedne od najbogatijih zemalja svijeta, u Bosnu i Hercegovinu.
Ministar Zukić upoznao je visoku gošću s provedbom Reformske agende i njenim dosadašnjim rezultatima. Oni se, uz ostalo, ogledaju u povećanju broja uposlenih, rastu bruto-društveniog proizvoda i sve boljom pokrivenosti uvoza izvozom.
Istaknuo je kako Vlada Federacije BiH nastavlja i ubrzava reformske procese. U tom kontekstu, kazao je Zukić, uskoro će se u proceduri naći nekoliko bitnih zakona čiji je cilj poboljšanje poslovnog ambijenta.
Među njima je Zakon o registraciji poslovnih subjekata u FBiH koji, kroz ‘one-stop shop’, treba ubrzati i olakšati i proceduru investiranja. Nadalje, cilj Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak je rasterećenje poslodavaca i, na taj način, otvaranje mogućnosti za dalje investiranje i reinvestiranje.
Kada je riječ o konkretnim investicijskim projektima koji bi mogli biti interesantni kuvajtskim ulagačima, tu su Koridor 5c, elektroenergetski objekti, poljoprivreda, metalska i drvoprerađivačka industrija, turizam i drugo.
Inače, princeza Al-Sabah, koja u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini boravi sa grupom kuvajtskih poslovnih ljudi, na čelu je Kraljevske kompanije za investicije. Također je predsjednica Upravnog odbora Arapsko-egipatskog investicijskog fonda, predsjednica jedne od komisija Arapske lige, te ambasadorica mira Ujeinjenih naroda uime Kraljevske međunarodne akademije.