Lagarde: SAD i Evropa neće ići ukorak u monetarnoj politici

0
519
Lagarde: Prošlo je vrijeme jeftinog novca, krajem godine podižemo kamatnu stopu

Američka centralna banka (Fed) i Evropska centralna banka (ECB) vodit će u idućem periodu različitu monetarnu politiku zato što rat u Ukrajini različito utiče na naše privrede, poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.
Američki Fed podigao je prošle sedmice ključne kamatne stope i najavio da će ih ponovo podići, u više navrata, dok je ECB sedmicu ranije poručio da neće žuriti s podizanjem kamatnih stopa s rekordno niskog nivoa, iako planira ubrzati gašenje pandemijskih potpora.
Inflacija u eurozoni porasla je u februaru na rekordnih 5,9 posto, potaknuta snažnim rastom troškova energije. ECB definira stabilnost cijena stopom inflacije od dva posto.
Snažno rastu i cijene hrane, a visoka inflacija teško će pogoditi kupovnu moć stanovništva. ECB je zato snizio prognozu ekonomskog rasta eurozone, a neki dužnosnici smatraju da se već sada može reći da će rast biti još i slabiji.
Američka ekonomija manje se oslanja na uvoz sirovina nego evropsko, a i američka razmjena sa svijetom bit će manje pogođena, pa će Fed i ECB morati voditi različitu monetarnu politiku, poručila je Lagarde, prenosi Hina.
Evropa će zbog rata u Ukrajini morati ubrzati ‘ozelenjavanje’ ekonomije kako bi se manje oslanjala na uvoz prirodnog plina iz svog najvećeg dobavljača Rusije. To će, kratkoročno i srednjoročno, poticati inflaciju, dok će u dugoročnoj perspektivi zapravo prevagnuti ‘snage’ koje spuštaju cijene, prognozira Lagarde.