Lakić: Energetska tranzicija u FBiH je ključni prioritet

0
154
Ministar Lakić tokom boravka u SAD-u sastao se sa Geoffrey R. Pyattom

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se u State Departmentu sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za energetske resurse Geoffrey R. Pyattom koji se na toj dužnosti, nakon uspješne diplomatske karijere, nalazi od septembra 2022. godine.
Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su saopćili da Biro za energetske resurse predvodi napore State Departmenta da razvije i sprovede međunarodnu energetsku politiku diplomatskim i programskim angažmanom koji promoviše budućnost sa niskim emisijama, energetsku sigurnost za SAD i saveznike i partnere kao i ekonomski prosperitet kroz održiv, pristupačan i pouzdan pristup energiji.
Iz Ministarstva navode da je ministar Lakić upoznao sekretara Pyatta o tome da je energetska tranzicija u Federaciji BiH i samoj Bosni i Hercegovini najviši prioritet Vlade FBiH i Parlamenta FBiH koji zajedno u tome učestvuju kroz zakonsko regulisanje ove oblasti, usvajajući tri reformska zakona koji se tiču obnovljivih izvora energije i otvaranja tržišta privatnom sektoru. Obnovljivi izvori energije, vjetroparkovi, solarne elektrane i sufinansiranje kupovine električnih vozila iz budžeta su također bile teme sastanka, a razgovarano je i o projektu Južne interkonekcije, koji je ključan za diverzifikaciju rizika i stabilno snadbijevanje BiH plinom, za koji je i sam Pyatt iskazao interes.
Boraveći u Washingtonu ministar Lakić je učestvovao i na konferenciji ‘Zapadni Balkan: Transatlantska i regionalna saradnja – izgradnja jačih saveza’ na poziv Transatlantske mreže liderstva i Atlantskog savjeta. Kroz panel ‘Energetska diverzifikacija: Put ka evropskoj energetskoj nezavisnosti’ istakao je da je u svim strateškim dokumentima i ekonomskim programima vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini energetska tranzicija jedan od ključnih prioriteta.
Iz Ministarstva navode da su Konferenciji, pored predstavnika iz zemalja regiona, prisustvovali i američki zvaničnici, čija je poruka bila da SAD ostaju prisutne u regionu i da će pružiti podršku saradnji zemalja Zapadnog Balkana u procesu stabilizacije i pridruživanja EU.
Ministar Lakić je u Washingtonu posjetio i ambasadu BiH i susreo se sa bh. ambasadorom Svenom Alkalajem gdje je dogovoreno značajnije zagovaranje interesa Federacije BiH i BiH u SAD, te bolje povezivanje građana bosanskohercegovačkog porijekla sa našom državom u svim sferama interesa, ističući investicije kao primarnu sferu.