Lakić ponovo viceguvernerka CBBiH, Božić na toj funkciji do 10. augusta

0
4554
Milica Lakić će od Radomira Božića ponovo preuzeti funkciju guvernera CBBiH 11. augusta

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) odobrilo je jučer  imenovanje dr. Milice Lakić za viceguvernera CBBiH, na mandatni period od četiri godine, po isteku mandata viceguvernera dr. Radomira Božića.
Upravno vijeće CBBiH je također odobrilo imenovanje zamjenika glavnog revizora CBBiH Stojanke Šarović.
Milica Lakić na poziciju viceguvernerke CBBiH dolazi s mjesta direktorice Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH, a biće zadužena za Sektor za monetarne operacije, upravljanje deviznim rezervama i gotovinom. Milica Lakić će preuzeti dužnost 11. augusta ove godine, saopćeno je danas iz CBBiH.
Podsjetimo, Milica Lakić je na ovu funkciju ponovo imenovana nakon što je nedavnom odlukom Suda BiH njen prethodnik Radomir Božić polovinom juna ove godine vraćen na poziciju viceguvernera CBBiH. Lakićeva je tom odlukom razriješena dužnosti viceguvernera i vaćena na mjesto direktora Glavne banke Republike Srpske – CBBiH koju je obavljala prije imenovanja za vicegurnera.
Radomira Božića je, da podsjetimo, Upravni odbor CBBiH (na inicijativu dva člana) razriješio dužnosti viceguvernera. Tada je navedeno da je svojim radom nanio štetu toj instituciji, a nekoliko dana kasnije dobio je i otkaz. Božić je tada uložio žalbu Sudu BiH i vraćen je na rad u Centralnu banku BiH do okončanja postupka, ali ne na poziciju viceguvernera.
Inače, Božiću mandat ističe u augustu tako da je najnovija odluka Upravnog vijeća Centralne banke BiH o ponovnom imenovanju Milice Lakić za viceguvernera sasvim očekivana.