Mađarska uručila BiH donaciju 200.000 doza vakcina Sinopharm

0
303
Novalić, Milićević i Džindić razgovarali sa mađarskim ministrom Szijjartom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Sarajevu primio u kurtoaznu posjetu ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta. Susretu su prisustvovali i zamjenica premijera FBiH i ministrica finansija, Jelka Milićević i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.
Mađarski ministar stigao je danas u posjetu našoj zemlji, koju je započeo uručenjem 200.000 doza vakcina Sinopharm protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini, a na osnovu odluke mađarske Vlade donesene krajem juna ove godine.
Premijer Novalić ovom prilikom izrazio je zahvalnost mađarskoj Vladi na dosadašnjoj pomoći u borbi protiv koronavirusa.
“Hvala Vam što ste, kao i drugi naši prijatelji iz svijeta, spremni pomoći građanima u BiH. Nadam se da će uskoro stići i vakcine koje je direktnim putem kupila Federacija BiH za svoje građane od NR Kine“, kazao je premijer Novalić.
Ministar Szijjarto iskazao je punu opredjeljenost njegove zemlje Bosni i Hercegovini.
“Budite sigurni da ćemo i dalje podržavati vašu zemlju na putu ka EU integracijama i euroatlantskim integracijama“, poručio je ministar Szijjarto.
Mađarski ministar je tokom susreta upoznat sa mjerama i aktivnostima koje Vlada Federacije BiH poduzima u sprečavanju i ublažavanju posljedica koronavirusa na zdravlje ljudi, ali i na stabilizaciji i oporavku privrede.
Sagovornici su istakli spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u mnogim oblastima privrede, a posebno u oblasti industrije.