Manuela Naessl nova EBRD šefica u BiH

0
1249
Manuela Naessl zamijenit će 1. oktobra Iana Browna na čelu EBRD-s u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je imenovala Manuelu Naessl za šefa svojih operacija u Bosni i Hercegovini. Kako je navedeno u današnjem saopćenju EBRD-a, Naessl će tu dužnost od sadašnjeg šefa ureda EBRD-a u Sarajevu Iana Browna preuzeti 1. oktobra ove godine.
Imenovanje je uslijedilo nakon godišnjeg sastanka EBRD-a i poslovnog foruma održanog početkom maja ove godine u Sarajevu.
Podstaknuta uspješnim događajem na kojem je potpisan kredit do 210 miliona eura za nastavak izgradnje autoputa na Koridoru 5c, EBRD je najavila planove da će ove godine u BiH uložiti do 400 miliona eura. Banka je do sada uložila 2,3 milijarde eura kroz skoro 160 projekata u zemlji.
“Veoma sam ponosna i počašćena što preuzimam ovu ulogu i zadatak. Naš posljednji godišnji sastanak je impresivno pokazao posvećenost EBRD-a Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, a za mene će to biti smjernice za naše buduće operacije. Kombinirajući ulaganja sa reformom politike, EBRD će posebno podržati privatni sektor, promociju regionalne saradnje zemlje i evropske integracije i razvoj zelene ekonomije”, izjavila je Naessl.
Manuela Naessl je njemačka državljanka i došla je u EBRD 2011. godine iz Svjetske banke. U EBRD-u je radila u timovima za energiju i prirodne resurse i odigrala ključnu ulogu u realizaciji Strategije energetskog sektora za 2014. godinu. Nedavno je bila savjetnica potpredsjednika za politiku i partnerstva. Manuela Naessl je magistrirala MBA na London Business School i magistrirala međunarodnu ekonomiju.