Mastercard Love Index: Sentimentalna potrošnja porasla 180% u protekloj deceniji

0
565
Čak 45% ispitanika izjavilo je da će ove godine kupovati poklone online za Dan zaljubljenih

Sentimentalni kupci troše više nego ikad prije u susret Valentinovu, te je tako potrošnja porasla za 180% u protekloj deceniji, što pokazuje godišnji Mastercard Love Index. Međutim, ove godine dom je tamo gdje je srce, jer parovi planiraju drugačije provesti ovaj dan, ali i drugačije potrošiti svoj novac.
U Evropi je kupovina poklona i pretplata na iskustva sedmostruko porasla u proteklih deset godina (za 648%), uključujući tradicionalnije poklone i izlaske poput cvijeća (272%) i restorana (242%). Širom Evrope,na bukete je prošle godine najviše potrošeno u Rusiji , a slijede Švedska i Velika Britanija.
Također, potrošnja na nakit se povećavala iz godine u godinu, sa ukupnim rastom od 119% od 2011. godine. Italijani su ti koji su prošle godine najviše potrošili na poklone u vidu nakita, a slijede Velika Britanija i Rusija.
Međutim, s obzirom da se većina Evrope i dalje suočava sa lockdown ograničenjima, hrana za ponijeti i restorani sa ‘pripremi sam’ paketima obroka, šetnje parkom, obroci pripremljeni kod kuće, filmski maratoni i spa dani kod kuće su idealni načini da parovi romantična iskustva vrate kući ove godine.
Online kupovina je stabilno rasla u posljednjih deset godina i sada je na najvišem nivou ikada – sa rastom od 572% u broju online transakcija tokom Dana zaljubljenih u posljednjih deset godina. Gotovo polovina ispitanika (45%) je izjavila da će ove godine kupovati poklone za Dan zaljubljenih putem interneta, dok će istovremeno mnogi pokazati ljubav prema lokalnom, jer svaki drugi ispitanik planira kupiti buket i poklone kod lokalnih prodavaca.
Pandemija je možda spriječila ljude da viđaju najmilije uživo, ali nije spriječila ljude da pronađu ljubav. Svaki peti ispitanik (19%) je započeo vezu na internetu u proteklih godinu dana, a 19% je imalo Zoom ili video sastanak. Gotovo svaki treći (30%) uživao je u socijalno distanciranoj šetnji u vidu sastanka, a 21% ispitanika se prijavilo na internetske stranice i aplikacije za upoznavanje u proteklih godinu dana.
Također, izvještaj pokazuje kako su stavovi o vezama evoluirali tokom protekle godine i kako Valentinovo 2021. može biti najznačajnije do sada, sa 45% romantičara širom svijeta koji će se dodatno potruditi za Dan zaljubljenih ove godine, a 46% ih je kreativnije u svojim planovima.

Deset najromantičnijih iskustava za Valentinovo 2021:

1. Obrok pripremljen kod kuće 49%
2. Hrana za ponijeti 27%
3. Šetnja parkom 21%
4. Filmski maraton 20%
5. Šetnja rodnim gradom 19%
6. Kućni spa centar 13%
7. Noć društvenih igara 12%
8. Piknik u kući 11%
9. Pop-up piknik u prirodi 6%
10. Virtuelni sastanak (Zoom, Facetime, itd) 5%