Mastercard proširuje domete otvorenog bankarstva akvizicijom kompanije Aiia

0
425
Kompanija Mastercard objavila je sklapanje ugovora o akviziciji kompanije Aiia

Kompanija Mastercard objavila je sklapanje ugovora o akviziciji kompanije Aiia, vodećeg evropskog pružaoca tehnologija otvorenog bankarstva koja omogućava direktnu vezu sa bankama putem samo jedne API integracije, omogućavajući svojim klijentima razvoj i lansiranje novih digitalnih rješenja koja zadovoljavaju potrebe svakodnevnog života, rada i zabave.
Otvoreno bankarstvo demokratizuje finansijske usluge dajući potrošačima jasan uvid u to gdje i kako se njihovi podaci koriste kako bi im se pružileusluge koje žele i koje su im potrebne. FinTech firme i banke koriste podatke koje potrošači odobre kako bi omogućili lakši i inkluzivniji pristup kreditima, upravljanju ličnim finansijama, digitalnim novčanicima i platnim uslugama. Mastercard igra centralnu ulogu u ovom ekosistemu kao pouzdani posrednik i sigurna mreža podataka.
“Uključivanje kompanije Aiia u našu mrežu učvršćuje napore ka otvorenom bankarstvu koje pravimo u Evropi ”, rekao je Kreg Vosburg, direktor sektora razvoja proizvoda u kompaniji Mastercard.
Do sada je otvorena bankarska platforma kompanije Aiia, uključujući snažnu API povezanost i kapacitete za plaćanja koje pruža, kao i sama stručnost kompanije, značajno rasli i pokazivali jasan fokus na kvalitet usluge. Aiia je oživjela jedinstveni model otvorenog bankarstva u Evropi koji se zasniva naprivatnosti podataka, sigurnosti, kvalitetu i širokom pristupu.
“Oduševljeni smo što ćemo postati dio kompanije Mastercard i napredovati na putu osnaživanja ljudi da svoje finansijske podatke i račune uvedu u igru – sigurno i transparentno“, rekao je Rune Mai, izvršni direktor i osnivač kompanije Aiia.
Mastercard je bio rani zagovornik otvorenog bankarstva širom svijeta. Kompanija je 2019. godine predstavila svoju prvu ponudu za povezivanje otvorenog bankarstva u Velikoj Britaniji i Poljskoj kroz partnerstvo s kompanijom Token.
Akvizicijom kompanije Finicity 2020. godine, Mastercard je učvrstio svoje napore ka pružanju vrhunskog korisničkog iskustva time što su objedinjene vrhunske tehnološke platforme, namjenski resursi i globalna infrastruktura kao način da se dalje podstaknu inovacije i nastavi sapružanjem lokalizovanih usluga korisnicima. Početkom 2021. godine pridodat je i Mastercard Payment Services, širi spektar rješenja za A2A (account2account) plaćanja i otvoreno bankarstvo koji je pridodat kroz stečenim akviziciju većinskog poslovanja kompanije Nets.
Uvezivanje usluga kompanije Aiia u Evropi omogućit će Mastercardu da dostavi Finicity aplikacije za odlučivanje o odobravanju kreditai bodovanje kredita svojim klijentima u Evropi.