McLaren 765LT Spider – najsnažniji kabriolet

0
463
McLaren 765LT Spider pogoni 4-litreni twin-turbo V8 motor sa 765 KS, do 'stotke' ubrzava za 2,8 sekundi

Britanski McLaren je svoju atraktivnu ponudu superautomobila obogatio još jednim modelom. Riječ je o modelu McLaren 765LT Spider, najsnažnijem serijskom kabrioletu ikada proizvedenom.
Oznaka 765 u nazivu ovog modela dolazi od činjenice da će ugrađeni 4-litreni twin-turbo V8 motor proizvoditi 765 konjskih snaga. Osim toga, karakterizirat će ga i 800 Nm okretnog momenta, najviša brzina od 330 km/h te ubrzanje od nule do 100 km/h za samo 2,8 sekundi. “Razvili smo 765LT Spider bez kompromisa, jednako je uzbudljiv za vožnju kao i coupe, ali s dodanom prednošću što će karakteristični zvuk sada biti još bliže vozaču”, poručuju iz McLarena.

Novi superautomobil britanske kompanije bit će izrađen u ograničenoj seriji

Od coupea Spider verzija razlikuje se po pomičnom hard-top krovu. On je načinjen od ugljikovih vlakana iz jednog komada, a sklapa se u samo 11 sekundi pri brzinama manjima od 50 km/h. Ukupno je na masi vozila, u odnosu na coupe, ušteđeno 80 kilograma. Zanimljivo, kako bi se smanjila masa vozila, u njega McLaren serijski ne ugrađuje audio sistem koji je moguće dobiti bez nadoplate, no u serijskoj ponudi ga nema. Od paketa udobnosti ostao je tako samo centralni 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir, piše Autonet.hr.
Kompanija planira proizvesti samo 765 primjeraka ovog kabrioleta. Knjiga narudžbi za ovu godinu već je popunjena, potvrđeno je iz tvornice. Početna cijena je nešto viša od 310 hiljada britanskih funti.