Međunarodna svemirska stanica mogla bi dobiti luksuzni hotel, Tom Cruise želi biti prvi gost

Axiom Space bi u narednih osam godina u projekt luksuznog hotela AxStation uložio oko 2 milijarde dolara

0
676
Međunarodna svemirska stanica mogla bi do 2024. dobiti svemirske turiste

Na Međunarodnu svemirsku stanicu do 2024. godine mogli bi se vratiti svemirski turisti. Osim što bi ih tamo mogao prevoziti SpaceX, druga privatna kompanija mogla bi biti zadužena za njihov smještaj u orbiti.
Nju su, pod imenom Axiom Space, osnovali bivši NASA-ini čelni ljudi s projekta ISS-a, među kojima je i bivši direktor u NASA-i Michael Suffredini. Sjedište Axioma je u Houstonu, a kompanija se već sada bavi planiranjem i izradom novog svemirskog modula koji bi se priključio na ISS i figurirao kao luksuzna jedinica za smještaj turista.
Projekt bi trebao u pogon biti pušten tokom 2024. godine, kada bi svemirska stanica dobila njihov prvi modul za stanovanje. On bi do 2028. bio nadograđivan dodatnim segmentima, njih najmanje još dva. Jedan od dodanih segmenata bio bi rezerviran za obavljanje raznih eksperimenata, dok bi drugi poslužio kao panoramska platforma za promatranje Zemlje i svemira.
Axiom Space bi u narednih osam godina u projekt luksuznog hotela AxStation uložio oko 2 milijarde dolara. Svojim aktiviranjem svemirskog turizma mogli bi čak i produžiti život Međunarodnoj svemirskoj stanici za koju je NASA do sada osigurala budžet upravo do 2028. godine, prenosi Bug.hr.
Ulaganje u luksuzni hotel bi im se, pak, moglo isplatiti vrlo brzo, jer karte za prijevoz i smještaj u ovom orbitalnom hotelu neće biti nimalo jeftine – već se prodaju po cijeni od (neslužbene informacije) od 55 miliona dolara. Navodno je holivudski glumac Tom Cruise već rezervirao kartu jer želi postati prvi gost hotela AxStation.
Usput, možda, misli i snimati akcijski film, prvi čije bi scene trebale biti snimljene u orbiti. Planove za takav film u maju je bio potvrdio i aktualni prvi čovjek NASA-e Jim Bridenstine. Kako bi se pripremio za svemirsko putovanje, svaki će budući svemirski turist, pa tako i Cruise, morati proći kroz intenzivni 15-dnevni program treninga.