Mercator u 2018. planira 2,4 milijarde eura prihoda od prodaje

0
2344
Mercator Grupa i u 2021. sa rastom prihoda i EBITDA

Nadzorni odbor Mercatora prihvatio je plan poslovanja koji predviđa povećanje prihoda i dobiti u idućim godinama. Za 2018. godinu planiran je prihod od prodaje u visini od 2,4 milijarde eura, s postupnim rastom i u slijedećim godinama, pa bi prihod u 2021. godini trebao iznositi 2,5 milijardi, saopćio je slovenski trgovački lanac u većinskom vlasništvu Agrokora.
Bruto dobit prije poreza i amortizacije (EBITDA) u idućoj godini trebala bi iznositi 97 miliona eura, a prihodi Mercatora idućih bi godina po prihvaćenom poslovnom planu trebali rasti za tri posto godišnje.
Prihod Mercatora u 2016. godini iznosio je 2,37 milijardi eura, a u prvih devet mjeseci ove godine 1,73 milijardi eura. Prema planu za iduću godinu, Mercator bi 56,2 posto prihoda trebao ostvariti u Sloveniji, 32,3 posto u Srbiji, 5,5 posto u Crnoj Gori i 5,1 posto u BiH. Najniži prihod iduće godine ostvarit će u Hrvatskoj jer je maloprodajna mreža nakon spajanja s Agrokorom prepuštena Konzumu, pa sada Mercator u Hrvatskoj ostvaruje samo prihode od nekretnina u svom vlasništvu.
Mercator za iduću godinu planira investicije od 37,7 miliona eura, od čega skoro polovinu za jačanje maloprodajnih kapaciteta.