Microsoft konačno odlučio ažurirati Notepad

0
1077
Notepad će dobiti nekoliko korisnih promjena

Microsoft je aplikaciju Notepad predstavio još 1985. godine s Windowsima 1.0 i od tada se ovaj programčić za pisanje i uređivanje običnih tekstualnih datoteka gotovo i nije promijenio. Njegova korisnost je i dalje neupitna, ali su kroz desetljeća niknule danas prilično popularne alternative koje obogaćuju korisničko iskustvo i olakšavaju programiranje i sve druge aktivnosti koje se u jednom tekstualnom editoru izvode.
U Redmondu su napokon shvatili kako bi bilo vrijeme da se u Notepadu barem nešto promijeni, pa su najavili kako će sa sljedećim nadogradnjama Windowsa 10 i ovaj vremešni program doživjeti osvježenje. Doduše, maleno, ali nekima zasigurno i korisno.
Kao prvo, opcija find/replace dobit će ‘wrap around’ mogućnost, odnosno pretraživat će cijeli dokument, bez obzira gdje se u njemu kursor nalazio (a ne samo od trenutačne pozicije kursora do kraja dokumenta). Find/replace prozor pamtit će i prije unesene vrijednosti i tako dodatno olakšati rad, a u polje za pretraživanje automatski će unositi dio teksta koji je u trenutku njegovog otvaranja označen u dokumentu.
Notepad će po novome moći prikazivati i zumirani tekst, a u slučajevima kada je uključena opcija ‘word wrap+ bit će moguće vidjeti statusnu traku u dnu prozora i na njoj položaj kursora (tj. broj linije i stupca) – što do sada nije bilo moguće, piše Bug.hr.
Ažurirani Notepad bit će bolje prilagođen za rad s velikim datotekama, označavanje teksta korištenjem tipkovnice bit će unaprijeđeno, kao i još nekoliko sitnica koje su do sada ovom programu nedostajale.
Insideri će sve ove promjene dobiti s nadogradnjom na Windows 10 Insider Preview Build 17713, a svi ostali s većom nadogradnjom kodnog imena Redstone 5, krajem ove godine.