Microsoftov Internet Explorer danas je i službeno otišao u istoriju

0
85
Edge će potpuno preuzeti ulogu koju je imao Internet Explorer 11

Microsoft je još prošle godine objavio kako će od 15. juna 2022. prestati pružati podršku za Internet Explorer, preglednik koji je mnogim generacijama bio prvi prozor u svijet Interneta. Legendarni program za pregledavanje web stranica tako danas odlazi u istoriju, a njegov nasljednik – Edge, već je godinama spreman preuzeti njegovo mjesto.
Nakon današnjeg dana posljednja verzija Internet Explorera, IE11, više neće primati podršku, zakrpe i nadogradnje za najveći dio korisnika (zadržat će se samo verzije na Windows 10 LTSC, OS-u s produženom podrškom, te Windows Serveru).
Prva verzija, Internet Explorer 1, lansirana je u augustu 1995. godine, u sklopu dodatka Microsoft Plus! Za Windowse 95, a posljednja, Internet Explorer 11, u javnost je puštena u oktobru 2013. godine, za Windowse 8.1.
Danas IE11 koristi zanemariv broj korisnika u svijetu, njih daleko manje od 1%, no ne smijemo zaboraviti da je on prije 10 godina bio vodeći preglednik na desktopima. Baš sredinom 2012. godine, otprilike u ovo doba, s tog trona ga je skinuo danas neprikosnoveni lider, Google Chrome, nakon čega IE više nikada nije doživio oporavak.
Deset godina prije toga, 2002. godine, Microsoft Internet Explorer bio je gotovo jedini izbor korisnika, s preko 92% udjela na računarima koja su pristupala Internetu diljem svijeta.
Edge će potpuno preuzeti ulogu koju je imao IE11. Za to ima ugrađen i posebni ‘IE mode’ koji simulira rad sada već bivšeg preglednika i tako održava kompatibilnost s naslijeđenim sistemima, piše Bug.hr. Zatreba li vam ta funkcija, na ovom linku možete pronaći detaljne upute kako je aktivirati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here