U Centralnoj banci BiH promovisan Vodič o digitalnim plaćanjima

0
111
Vodič su promovisali viceguvernerka Bajrović i šef Ureda Svjetske banke za BiH i CG Sheldon (Foto: Profitiraj.ba)

U organizaciji Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je promovisan online Vodič o digitalnim plaćanjima, koji je razvijen u saradnji sa Svjetskom bankom u cilju bolje informisanosti i sticanja znanja o modernim tehnologijama i mogućnostima digitalnih plaćanja dostupnih na našem finansijskom tržištu.
Vodič su promovisali šef Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Christopher Sheldon i viceguvernerka CBBiH, mr. Ernadina Bajrović.
Pored informacija o dostupnim mogućnostima digitalnih plaćanja, Vodič sadrži i informacije i savjete kako prevenisati potencijalne prevare i štete, te zaštititi svoje podatke, novac i prava i odgovorno pristupiti ovim načinima plaćanja. Ovom prilikom ukazano je i na značaj finansijske edukacije generalno, a posebno u pogledu novih, digitalnih usluga na finansijskom tržištu, te značaju postojanja mehanizama zaštite prava korisnika.
Viceguvernerka CBBiH Ernadina Bajrović zahvalila je Svjetskoj banci na dosadašnjoj podršci koju su pružili u oblasti finansijske edukacije i razvoja platnih sistema, te iskazala želju za nastavkom saradnje. Prema riječima viceguvernerke CBBiH, uočeni su trendovi povećanja digitalnih finansijskih usluga na tržištu u BiH, te samim tim ovaj Vodič prati potrebe građana za dodatnom informisanošću i odgovornijim korištenjem.
Šef Ureda Svjetske banke Christopher Sheldon iskazao je zadovoljstvo saradnjom sa CBBiH. Istakao je da se nada da će Vodič za digitalna plaćanja pomoći građanima u boljem razumijevanju digitalnih finansijskih usluga, pružajući osnovne informacije o onome što se nudi na tržištu, ali i ukazao na važnost zaštite od prevara i poznavanje mehanizama zaštite prava korisnika usluga.
Finansijska edukacija korisnika predstavlja važan korak ka boljoj finansijskoj uključenosti građana, istaknuto je tokom promocije.

Halid Tvico je održao prezentaciju o trendovima na polju digitalnih plaćanja u BiH

Vodič će biti besplatno dostupan na web stranici (vidjeti link), kao dio edukacijskog materijala CBBiH koji je dostupan svima, te će biti promovisan putem društvenih mreža CBBiH, odnosno Svjetske banke.
Nakon promocije, rukovodilac Službe za nadgledanje i razvoj platnih sistema mr. Halid Tvico održao je prezentaciju o trendovima na polju digitalnih plaćanja u BiH.
CBBiH nastavlja provoditi aktivnosti finansijske edukacije s ciljem podsticanja finansijske inkluzije putem odgovornog korištenja finansijskih usluga, istaknuto je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here