Ministar Džindić na energetskom forumu: Zajedno raditi na pravednoj tranziciji za dobrobit građana

0
176
Skup je okupio predstavnike EZ, međunarodnih organizacija, vlada i drugih zvaničnika Evrope i našeg regiona

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić učestvovao je danas na 2. Energy Community Just Transition Forumu, koji je održan u prostorijama JP Elektoprivrede BiH u Sarajevu.
Skup je okupio eminentne predstavnike Energetske zajednice i međunarodnih organizacija, kao i predstavnike vlada, civilnog društva i drugih zvaničnika Evrope i našeg regiona, koji su pozvali na provođenje ambicioznih energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine i inkluzivne politike kako bi se unaprijedila čista energetska tranzicija.
Ovi ciljevi proizilaze i iz obaveza Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi i globalnih klimatskih sporazuma, te naglašavaju potrebu za smanjenjem zagađenja zraka, jačanjem obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.
“Iskoristili smo priliku da s predstavnicima Energetske zajednice i Evropske komisije definišemo te ciljeve, razmijenimo mišljenja i ideje. Treba da radimo zajedno s partnerima iz Energy Community organizacije kako bi se ubrzala pravedna tranzicija energije i zacrtale politike klime i energije, koje idu direktno u korist građana, da se za njihovu dobrobit fokusiramo na fer odnose i poslove“, izjavio je ministar Džindić.
Učesnici Foruma naglasili su potrebnu podršku da se prevaziđu ključni socioekonomski izazovi s kojima se suočavaju regije uglja u tranziciji, uključujući olakšanje prekvalifikacija i mogućnosti zaposlenja, omogućujući pristup čistoj i pristupačnoj energiji, poboljšanje uvjeta ulaganja u čiste tehnologije i unaprijeđenje istraživanja i inovacija.
Ministar Džindić je zahvalio na dolasku visokim gostima Foruma, među kojima su Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministrica rudarstva i energetike Srbije, te kopredsjedavajuća Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice, Clara de la Torre, zamjenica direktora Generalne direkcije pri Evropskoj komisiji za djelovanje u području klime, te brojne druge zvanice iz Evrope i regije.
Just Transition Forum je inicijativa Energy Community Secretariat, međunarodne organizacije koja povezuje Evropsku uniju i njene susjede da stvore zajedničko panevropsko tržište energije. Potpisivanjem Energy Community Treaty, ugovorne strane, među kojima je i BiH, obavezale su se da će provesti ključni EU zakon o energiji i okolišu, razvijati adekvatan regulatorni okvir i liberalizovati svoje tržište energije.